Strony

niedziela, 12 listopada 2017

Kapusta - podstawa zdrowego odżywiania, właściwości lecznicze




Co zawiera kapusta?



Jest skarbnicą witamin i minerałów.

Zawiera więcej witaminy C niż grejpfruty i pomarańcze, ale tyle samo co cytryna. 


Ponadto zawiera: witaminę A(poprawia wzrok, leczy rany),

B1, B2, B6 (stosowane m. in. przy zaburzeniach systemu nerwowego), 
B6(łącznie z B12 i kwasem foliowym wpływa na obniżenie poziomu homocysteiny - przyczyny miażdżycy), 
H(wzmacnia nerwy),
K(wpływa na krzepliwość krwi),
PP(wzmacnia i "drenuje" naczynia włoskowate krwi,
E(witamina młodości),
U(przeciwwrzodowa),
potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo, mangan.

Kapusta zawiera również celulozę(błonnik), która przyczynia się do lepszej perystaltyki jelit.


Ze względu na sporą zawartość siarki wpływa korzystnie na wygląd naszych włosów, cery i paznokci.


Jakie są właściwości soku z kapusty?


Sok ze świeżej kapusty leczy nadżerki, wrzody żołądka i dwunastnicy, chorobach wątroby i śledziony, cukrzycy, chorobach dróg oddechowych i strun głosowych, zapaleniach pęcherzyka żółciowego, atonii jelit, zapaleniach okrężnicy i niedoczynności tarczycy.


Kurację rozpoczyna się od picia w

1-tygodniu 1 szklanki soku rozcieńczonego ciepłą wodą pół godziny przed posiłkami,
2-tygodniu 2 szklanek soku rozcieńczonego ciepłą wodą pół godziny przed posiłkami,
3-tygodniu 3 szklanek soku rozcieńczonego ciepłą wodą pół godziny przed posiłkami,
4-tygodniu 4 szklanek soku rozcieńczonego ciepłą wodą pół godziny przed posiłkami
i powrót do 1 szklanki.

Sok leczy zgagę, jest doskonałą ochroną przed rakiem żołądka, wspomaga odchudzanie.


Uwaga! U niektórych osób sok może wywołać wzdęcia. Aby temu zapobiec warto zmielić sobie np. w młynku do kawy majeranek z kminkiem(w proporcji 1:1) i wziąć łyżeczkę proszku popijając sokiem.


Kapusta, dzięki zawartości soli potasu, które wzmagają wydalanie płynów z organizmu poprawia pracę serca.



Gdzie kupować kapustę?


Zachęcam do kupowania kapusty ze znanych źródeł, najlepiej z gospodarstw ekologicznych, ponieważ poprzez stosowanie nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin będzie  zawierać sporo szkodliwych substancji, a także, będzie uboższa w witaminy i minerały.



Jak zrobić surówkę z kapusty?


Jak pisała w swojej książce Jadwiga Kempisty nie powinniśmy do surówek dodawać oliwy śmietany ani majonezu. Oliwa dodana do surówki owija np. kapustę i sprawia, że w żołądku soki trawienne muszą pokonać barierę z oliwy zanim dostaną się do właściwego pokarmu. Wtedy tak "naoliwiona" kapusta zalega przez kilka dni w żołądku. Możemy doprawić surówkę octem jabłkowy lub sokiem z kwaśnych owoców( nie należy dodawać jabłek!).



Jakie właściwości ma kapusta kiszona?


W okresie jesienno-zimowym warto sięgać po kiszoną kapustę. Kwas mlekowy powstający przy kiszeniu kapusty ma właściwości bakteriobójcze i regenerujące ustrój.

Jest także skutecznym środkiem przeciwglistnym u dzieci.

Surowy sok z kiszonej kapusty rozcieńczony wodą poprawia apetyt, trawienie, pracę wątroby, śledziony, pęcherzyka żółciowego.


Jak stosować kapustę zewnętrznie?


Okłady ze świeżych liści kapusty włoskiej zaleca się przy zwichnięciach, zapaleniach stawów, wodzie w kolanie, bólach reumatycznych

Przed nałożeniem liście należy rozwałkować butelką lub drewnianym wałkiem. Miejsce wokół rany należy nasmarować kremem i nałożyć kilka warstw liściKompresy zmienia się 2-3 razy dziennie

W krótkim czasie liście powodują wydzielanie się płynów ustrojowych, co początkowo może wyglądać jak pogorszenie się stanu chorego, lecz jest to oznaka rozpoczynającego się procesu leczeniaWiędnące i czerniejące liście oznaczają wydzielanie przez ustrój "żrących wydzielin"

Trzeba wówczas wymienić kompres na nowy.

Woda w kolanie zanika szybko, jeśli kompresy są zakładane na noc i zawinięte wełnianym szalem.


Doktor Jadwiga Górnicka zaleca po leczeniu sterydami, gdy wyczuwamy pod palcami twardą wątrobę, przykładanie na noc okładu z rozbitych liści świeżej kapusty, bez folii, oraz ciepłe otulenie chorego miejsca. Taki okłady mają doskonale likwidować ból i stany zapalne.




Materiał zamieszczony w poście ma charakter informacyjny i hobbystyczny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz