Strony

poniedziałek, 6 listopada 2017

Rozgrzewający imbir - działanie, właściwości, zastosowanie

Kłącze imbiru działa rozgrzewająco i cały wachlarz zastosowań i właściwości


Odkąd zasmakowałam tego kłącza, nie rozstaję się z nim na dłużej niż najwyżej kilka dni. Dodaję go do wielu potraw, piję z niego herbatkę.

Herbatka z imbiru, miodu i cytryny nie dość, że wspaniale smakuje, to jeszcze świetnie rozgrzewa w chłodne dni.


Jak przygotować pyszną herbatkę z imbiru?


Najlepiej, jeśli macie świeże kłącze imbiru (można kupić w prawie każdym markecie, ale najlepiej w sklepie ze zdrową żywnością) i wyciśniecie dwa, nie za grube plasterki w wyciskarce do czosnku lub zetrzecie trochę imbiru na tarce, po czym zalejecie szklanką wrzątku. Dodajcie do smaku sok z cytryny, miód i pyszna herbatka gotowa!

 Oczywiście można też zalać gorącą wodą całe plasterki imbiru i starać się je dociskać energicznie do dna szklanki, żeby wydobyć sok.

Jeżeli właśnie wróciliście przemarznięci do domu i nie macie świeżego imbiru, to możecie użyć tego w proszku, stosowanego jako przyprawa.
Wystarczy płaską łyżeczkę imbirowego proszku zalać szklanką wrzątku i doprawić sokiem z cytryny i (niekoniecznie) miodem.


                               Imbir zwiększa przepływ energii, poprawia pracę mózgu, koncentrację
Imbir zwiększa koncentrację.


Ostatnio dodaję również imbirowy proszek do kawy. Smak jest bardzo fajny i czuje się jeszcze
większy przypływ energii.



Działanie imbiru: 



  • przeciwzapalne,
  • przeciwbakteryjne, 
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwbólowe,
  • leczy chorobę lokomocyjną,
  • przeciwrakowe,
  • moduluje poziom hormonu stresu,
  • pomaga przywrócić energię po chorobie,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • leczy migreny,
  • wspomaga trawienie,
  • łagodzi bóle menstruacyjne,
  • poprzez lepsze ukrwienie mózgu poprawia koncentrację i wydolność umysłową,
  • poprzez lepsze ukrwienie narządów płciowych powoduje nasilenie doznań seksualnych

Warto wypić szklaneczkę naparu z imbiru po ciężkostrawnym, tłustym posiłku, żeby pobudzić enzymy trawienne.


Słyszałam, że można sadzić imbir i zbierać własne, świeże kłącza również w naszym klimacie. Jeszcze tego nie próbowałam, ale obiecuję, że na wiosnę zrobię taki eksperyment na działce mojej mamy (niestety od kilku lat mieszkam w mieście) i dam Wam znać co z tego wyszło.



CIEKAWOSTKA

Podobno znana aktorka Angelina Jolie schudła, po urodzeniu dziecka, dzięki imbirowi, 11 kilogramów! Przepis aktorka miała przywieźć z Namibii. W skład tajemniczej mikstury wchodzi także czosnek i cytryna. Na różnych stronach można znaleźć taki oto przepis (być może stosowany przez Angelinę Jolie):

PRZEPIS:

4 cm kłącze imbiru pokroić w cienkie plasterki i gotować w 2 litrach wody, na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodać pół ząbka czosnku. Po ostudzeniu dodać do smaku soku z cytryny i popijać napój po troszku w ciągu całego dnia.






Post ma charakter informacyjny i hobbystyczny.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz