Strony

niedziela, 23 września 2018

Glistnik jaskółcze ziele


Glistnik jaskółcze zielę Chelidonium maius (majus) L. jest bardzo powszechnie występującą rośliną.

Surowcem jest korzeń, ziele, same liście lub same owoce
Korzeń i liście są dostępne nawet późną jesienią, zimą i wiosną.


Ziele trzeba zbierać w okresie kwitnienia i owocowania, najlepiej w maju i czerwcu. Zachowuje wtedy barwę i ma największą zawartość alkaloidów.

Ziele zabrane w okresie późnoletnim i jesiennym nadaje się do przetwarzania w stanie świeżym.

Korzeń można wykopywać jesienią, w łagodne zimy i wiosną. Owoce są zbierane cały rok. Surowce najlepiej suszyć w otwartym piekarniku, w temp. do 60 stopni C.


Właściwości:

  • poprawia czynności wydzielnicze wątroby, trzustki i jelit, 
  • pobudza trawienie,
  • zapobiega skurczom mięśni gładkich, kolkom, hamuje procesy fermentacyjne i gnilne w jelitach,
  • niszczy drożdżaki i bakterie, 
  • korzystnie wpływa na pracę mięśni i układu nerwowego,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • jest skuteczny w leczeniu stanów histerii, lęku i nerwic wegetatywnych,
  • działa przeciwnowotworowo,
  • hamuje wzrost grzybów, wirusów i pierwotniaków,
  • działa przeciwbólowo i rozkurczowo,
  • działa żółciopędnie,
  • likwiduje bolesne miesiączki i jednocześnie pobudza miesiączkowanie
Preparaty glistnika są zalecane w leczeniu kamicy żółciowej i moczowej, stanów bólowych pooperacyjnych po usunięciu pęcherzyka żółciowego, żółtaczki, wirusowego zapalenia wątroby, stanów zapalnych układu moczowo-płciowego, puchliny wodnej, schorzeń śledziony i trzustki.


Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.


Źródła:  
http://luskiewnik.strefa.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz