Glistnik jaskółcze ziele
Glistnik jaskółcze zielę Chelidonium maius (majus) L. jest bardzo powszechnie występującą rośliną.
Surowcem jest korzeń, ziele, same liście lub same owoce
Korzeń i liście są dostępne nawet późną jesienią, zimą i wiosną.
Ziele trzeba zbierać w okresie kwitnienia i owocowania, najlepiej w maju i czerwcu. Zachowuje wtedy barwę i ma największą zawartość alkaloidów.
Ziele zabrane w okresie późnoletnim i jesiennym nadaje się do przetwarzania w stanie świeżym.
Korzeń można wykopywać jesienią, w łagodne zimy i wiosną. Owoce są zbierane cały rok. Surowce najlepiej suszyć w otwartym piekarniku, w temp. do 60 stopni C.
Właściwości:
- poprawia czynności wydzielnicze wątroby, trzustki i jelit,
 - pobudza trawienie,
 - zapobiega skurczom mięśni gładkich, kolkom, hamuje procesy fermentacyjne i gnilne w jelitach,
 - niszczy drożdżaki i bakterie,
 - korzystnie wpływa na pracę mięśni i układu nerwowego,
 - obniża ciśnienie krwi,
 - jest skuteczny w leczeniu stanów histerii, lęku i nerwic wegetatywnych,
 - działa przeciwnowotworowo,
 - hamuje wzrost grzybów, wirusów i pierwotniaków,
 - działa przeciwbólowo i rozkurczowo,
 - działa żółciopędnie,
 - likwiduje bolesne miesiączki i jednocześnie pobudza miesiączkowanie
 
Informacje
 zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów 
edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby 
zdrowia.
Źródła:  
http://luskiewnik.strefa.pl
http://luskiewnik.strefa.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz