Lucerna siewna - bogate źródło witamin i pierwiastków śladowych
Lucerna znana jest jako środek wzmacniający organizm, ale też często niedoceniana i używana tylko jako zielony nawóz pod inne rośliny lub jako pasza dla krów zwiększająca ich mleczność.
Co zawiera lucerna?
Ziarno lucerny jest super pokarmem i zapewnia idealny zestaw witamin i pierwiastków śladowych.
Skiełkowane (7 dniowe) ziarno lucerny zawiera:
- witaminy: A, D, E, K, C, B1 , B2, B5, B6, B12, H, niacynę, inozytol, kwas foliowy
 
- mikroelementy: fosfor, wapń, węglan sodu, chlor, siarkę, magnez, miedź, mangan, żelazo, kobalt, bor, molibden,
 
Ogromna ilość enzymów i bogactwo połączeń sprawia, że wszystkie te składniki odżywcze są wchłaniane w całości.
Właściwości lucerny
- zwiększa laktację,
 - reguluje miesiączkę,
 - leczy choroby górnych dróg oddechowych,
 - pomaga w astmie,
 - zwiększa siły psychiczne (zalecana przy depresji i zmęczeniu),
 - leczy schorzenia nerek i pęcherza (rozpuszcza kamienie nerkowe i zmniejsza ból),
 - obniża poziom cukru,
 - wspomaga pracę wątroby (usuwa tkosyny z krwi),
 - pomaga w odkwaszaniu organizmu,
 - chroni przed skutkami zażywania leków chemicznych,
 - zwiększa porost włosów,
 - pobudza metabolizm
 
Informacje zamieszczone na stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.
Źródła:
Rak to nie wyrok - Ryszard Grzebyk,
Leczenie żywieniem - Jadwiga Kempisty, Urszula Chorzępa





