Z
drowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym.
Schopenhauer

niedziela, 29 kwietnia 2018

Lucerna siewna - bogate źródło witamin i pierwiastków śladowych 


Lucerna znana jest jako środek wzmacniający organizm, ale też często niedoceniana i używana tylko jako zielony nawóz pod inne rośliny lub jako pasza dla krów zwiększająca ich mleczność.

Co zawiera lucerna?

 

Ziarno lucerny jest super pokarmem i zapewnia idealny zestaw witamin i pierwiastków śladowych.

Skiełkowane (7 dniowe) ziarno lucerny zawiera:

  •  witaminy: A, D, E, K, C, B1 , B2, B5, B6, B12, H, niacynę, inozytol, kwas foliowy
  •  mikroelementy: fosfor, wapń, węglan sodu, chlor, siarkę, magnez, miedź, mangan, żelazo, kobalt, bor, molibden,

Ogromna ilość enzymów i bogactwo połączeń sprawia, że wszystkie te składniki odżywcze są wchłaniane w całości.


Właściwości lucerny

 

  • zwiększa laktację,
  • reguluje miesiączkę,
  • leczy choroby górnych dróg oddechowych,
  • pomaga w astmie,
  • zwiększa siły psychiczne (zalecana przy depresji i zmęczeniu),
  • leczy schorzenia nerek i pęcherza (rozpuszcza kamienie nerkowe i zmniejsza ból),
  • obniża poziom cukru,
  • wspomaga pracę wątroby (usuwa tkosyny z krwi),
  • pomaga w odkwaszaniu organizmu,
  • chroni przed skutkami zażywania leków chemicznych,
  • zwiększa porost włosów,
  • pobudza metabolizm




Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.


Źródła:  

Rak to nie wyrok - Ryszard Grzebyk,
Leczenie żywieniem - Jadwiga Kempisty, Urszula Chorzępa

niedziela, 22 kwietnia 2018

Kasza jaglana - bezglutenowa królowa wszystkich kasz

 



Jak dla mnie, nie tylko najzdrowsza, ale również najsmaczniejsza z kasz. Z przyjemnością się nią zajadam, nawet taką tylko ugotowaną z wodą, bez żadnych dodatków.

Warunkiem jednak takiego wspaniałego smaku i ogromnych wartości zdrowotnych jest sprawdzone źródło pochodzenia kaszy. Musi być koniecznie ekologiczna.

Niestety w dzisiejszych czasach w innych niż te ekologiczne uprawach do suszenia zbóż używa się (o zgrozo!)środków chemicznych zawierających glifosat, który przyczynia się do powstawania wielu chorób, w tym nowotworowych, a także bezpłodności.



Co zawiera kasza jaglana? 



Kasza jaglana to prawdziwa bomba witaminowa - obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę i sporo soli mineralnych. Jest doskonałym źródłem krzemu poprawiającego wygląd włosów, skóry, zębów czy paznokci.
Krzem ma jednak o wiele większe znaczenie. Wszystkie choroby, nie mogłyby się rozwijać w ciele człowieka, gdyby tylko ludzie mieli w organizmie dostateczną ilość krzemu.
Krzem, zapewnia elastyczność ścianek naczyń i odpowiada za komunikację z mózgiem dotyczącą rozszerzania i zwężania naczyń.
Kasza jaglana zawiera również wysoki poziom białka i węglowodanów, które powoli uwalniają się do krwi podczas trawienia i dzięki temu zapewniają mózgowi stały dopływ energii.
Jest lekkostrawna. 
W kaszy jaglanej znajduje się również lecytyna, która poprawia pamięć.
Ponieważ nie zawiera glutenu, zalecana jest dla osób na diecie bezglutenowej.




Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.

Źródła:

http://www.eioba.pl/a/4owt/desykacja-roslin-czemu-polscy-rolnicy-truja-nas-bezmyslnie,
http://dzielneniewiasty.blogspot.com/2013/10/kasza-jaglana-pyszna-i-zdrowa-bomba.html;
http://vistafit.manifo.com/krzem-pierwiastek-zycia

niedziela, 15 kwietnia 2018

Seler obniża zawartość cukru we krwi

 


Badania przeprowadzone w USA oraz Japonii wykazały, że seler zawiera aż 86 cennych składników zdrowotnych.

W trosce o zachowanie pięknej sylwetki wiele gwiazd Hollywood rozpoczyna dzień od szklanki soku z selera oraz jabłek, nazywanego często eliksirem młodości.

Szklanka tego soku oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki twarzy i oczu, nawilża skórę, nadaje cerze aksamitną gładkość.



Co zawiera seler?

  • potas,
  • fosfor,
  • magnez,
  • witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy,
  • witaminę PP  


Właściwości selera: 

 

  • obniża ciśnienie,
  • wzmacnia krążenie,
  • obniża poziom kwasu moczowego we krwi (koncentracja kwasu moczowego powoduje zapalenie stawów),
  • rozgrzewające,
  • obniża poziom cukru we krwi (w bulwach selera znajdują się insulino-podobne hormony)
  • pobudza przemianę materii,
  • działa moczopędnie



Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.


Źródła:  

Rak to nie wyrok - Ryszard Grzebyk,
Apteka natury - Jadwiga Górnicka,
Leki z Bożej apteki -Jan Schulz, Edyta Uberhuber

niedziela, 8 kwietnia 2018

Mięta pieprzowa to popularna roślina o niezwykle szerokim zastosowaniu nie tylko w lecznictwie

 



Herbatkę miętową często popijamy przy zaburzeniach trawiennych, dla pobudzenia apetytu, uspokojenia, a także by ugasić pragnienie.

Olejek miętowy, poza lecznictwem, używany jest w przemyśle spożywczym i cukierniczym, a także w przemyśle chemicznym - do aromatyzowania środków kosmetycznych.


Właściwości mięty

 

wewnętrznie 


  • pobudza układ nerwowy,
  • pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci w wątrobie,
  • ułatwia trawienie,
  • pobudza łaknienie,
  • przywraca prawidłowe ruchy perystaltyczne,
  • przeciwdziała zastojom żółci w pęcherzyku żółciowym,
  • działa wiatropędnie,
  • działa przeciwskurczowo i antyseptycznie,
  • działa uspokajająco,
  • lekko obniża ciśnienie krwi,
  • lekko pobudza popęd płciowy,
  • zmniejsza wydzielanie mleka,
  • znieczula,
  • wywołuje miesiączkę,
  • hamuje i ogranicza senność (przy dużych dawkach),

zewnętrznie

 

  • działa antyseptycznie, przeciwpasożytniczo, przeciwskurczowo,
  • łagodzi bóle,
  • odstrasza owady,
olejek miętowy 
  • jest silnym środkiem bakteriobójczym,
  • działa przeciwbólowo,
  • zmniejsza stan zapalny

 


Zastosowanie

 

 

Na użytek wewnętrzny

 

  • przy bólach brzucha,
  • przy wzdęciach,
  • przy utracie łaknienia,
  • przy utrudnionym trawieniu tłuszczów,
  • w stanach nieżytowych przewodu pokarmowego,
  • w kolce jelitowej,
  • przy zapaleniu pęcherza żółciowego i przewodów żółciowych, 
  • w kamicy żółciowej,
  • w żółtaczce,
  • w skurczu mięśni jelit i przewodów żółciowych,
  • przy wymiotach,
  • przy biegunkach,
  • w zaburzeniach miesiączkowania,


Na użytek zewnętrzny

 

  • przy stanach zapalnych do płukania jamy ustnej i gardła naparem,
  • w zapaleniu okostnej
  • w bólach ucha,
  • przy bólach nerwowych, migrenowych i reumatycznych stosuje się smarowanie olejkiem,
  • do inhalacji w nieżytach gardła i oskrzeli,
  • mentol stosuje się w bólach neuralgicznych i mięśniowych 




Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.


Źródła:
Apteka Natury - Jadwiga Górnicka

niedziela, 1 kwietnia 2018

Głóg

 


Głóg łac. Crataegus to roślina, której kwiaty, liście i owoce były używane do celów leczniczych od czasów neolitu.


Starożytni Grecy uważali głóg za symbol nadziei i płodności i używali kwiatów do weselnych ceremonii.


W czasach współczesnych głóg jest używany przede wszystkim w celach poprawy pracy serca.

Przegląd 10 opublikowanych badań, które ukazały się w styczniowym wydaniu "Cochrane Database of Systematic Reviews" wykazał, że suplementacja głogiem w połączeniu z konwencjonalnymi metodami leczenia znacznie zmniejsza zużycie tlenu i zwiększa tolerancję wysiłku. 

Uczestnicy badania zgłaszali również mniejszą duszność i zmęczenie z suplementacją głogiem. Naukowcy doszli do wniosku, że głóg wykazuje potencjalne znaczące korzyści w leczeniu przewlekłej niewydolności serca.

Według R. Watsona, współredaktora książki "Medycyna botaniczna w praktyce klinicznej" efekt obniżający poziom cholesterolu jest możliwy dzięki zdolności zioła do zwiększania wchłaniania przez wątrobę lipoprotein o małej gęstości lub cholesterolu LDL.

Badania laboratoryjne na zwierzętach opublikowane w lipcowym wydaniu czasopisma "BMC Complementary and Alternative Medicine" wykazały, że suplementacja liśćmi głogu i kwiatami znacznie obniżyła poziom cholesterolu.


Właściwości lecznicze głogu:

 

  • wzmacnia serce,
  • obniża ciśnienie krwi dzięki rozszerzaniu naczyń krwionośnych,
  • działa przeciwskurczowo,
  • działa przeciwgorączkowo i nasennie,
  • przeciwdziała niedokrwistości mózgu,
  • reguluje ciśnienie krwi, 
  • korzystnie wpływa na tarczycę przy nadczynności,
  • zapobiega zawałom i pomaga w przywróceniu właściwej pracy mięśnia sercowego po zawale,
  • zapobiega gromadzeniu się złogów miażdżycowych w tętnicach


Zastosowanie lecznicze:

 

  • biegunka,
  • bóle serca,
  • bezsenność,
  • częstoskurcz i arytmia serca,
  • dusznica bolesna,
  • kamica nerkowa i żółciowa,
  • kołatanie serca,
  • kurcze naczyniowe,
  • miażdżyca,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • nadmierna pobudliwość,
  • niestrawność,
  • przekrwienie narządów,
  • nerwica wegetatywna przebiegająca z zaburzeniami wywołującymi zawroty głowy, szum w uszach i niepokoje.



Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.


Źródła:  

Rak to nie wyrok - Ryszard Grzebyk,
Apteka natury - Jadwiga Górnicka,