ŻURAWINA - wypłukuje bakterie E. coli z dróg moczowych, przez co zapobiega i leczy zapalenia dróg moczowych 
 
Co zawiera żurawina?
 
 
Żurawina 
zawiera więcej antyoksydantów niż jabłka, brokuły czy szpinak.  Ponadto w jej skład wchodzą 
- witamina C,
 
- witaminy: B1, B2, B3, B6, B9 (kwas foliowy),
 
- witamina A, E, K,
 
- mangan,
 
- fosfor,
 
- potas,
 
- magnez,
 
- wapń,
 
- żelazo,
 
- cynk,
 
- miedź,
 
- selen,
 
- sód,
 
- flawonoidy,
 
- kwasy organiczne,
 
- pektyny
 
Żurawina na zapalenie dróg moczowych
 
Infekcje dróg moczowych są najczęściej spowodowane przez bakterię jelitową 
Escherichia coli, która 
przyczepia się do wewnętrznej powierzchni pęcherza moczowego i dróg moczowych.
Proantocyjanidy typu A występujące w owocach żurawiny 
zapobiegają przywieraniu E. coli do błony śluzowej pęcherza i dróg moczowych.
Nie wszystkie produkty żurawinowe są skuteczne przeciwko infekcjom dróg moczowych. W niektórych suplementach te aktywne substancje zostały utracone w wyniku procesu przetwarzania.
Żurawina przeciw nowotworom
 
 
Działanie przeciwnowotworowe soku z żurawiny jest przypisywane obecności związków polifenolowych w owocach.
B
adania
 sugerują, że regularne spożywanie soku z żurawiny hamuje rozwój i 
rozprzestrzenianie się raka płuc, piersi, okrężnicy, prostaty i innych 
nowotworów. 
Sok żurawinowy zawiera dużą ilość kwasu salicylowego, który wpływa na zmniejszanie obrzęków, zapobiega tworzeniu się skrzepów.
Działanie przeciwgrzybicze soku z żurawiny
 
 
W 1968 roku naukowcy z Massachusetts General Hospital badali 
in vitro  wpływ soku z żurawiny na 
grzyby powodujące choroby skóry. Przebadano dziewięć różnych typów grzybów. Jednym z 
tych grzybów był 
Trichophton rubrum. Badania wykazały, że 
sok z żurawin powstrzymywał wzrost ośmiu z dziewięciu badanych
 grzybów. 
Żurawina zapobiega próchnicy zębów
 
 
 
Według nowych badań sok żurawinowy zapobiega powstawaniu ubytków zębów.
Proantocyjanidyny, związki chemiczne obecne w żurawinie, hamują szkodliwe bakterie przed przyleganiem do zębów. Składniki te hamują wytwarzanie kwasu i chronią przed chorobami przyzębia zapobiegając powstawaniu płytki nazębnej.
Dobra higiena jamy ustnej wraz z konsumpcją żurawiny zaburza 
patogenny mechanizm próchnicy i ogólnie przyczynia się do dobrego stanu 
zdrowia jamy ustnej.  
Musimy jednak zwracać uwagę na skład soków dostępnych na rynku. Często bowiem zawierają dodatkowo cukier lub inne substancje.  
Żurawina w kuchni
 
Zastosowanie żurawiny w formie kompotów i dżemów może mieć sporo walorów, jednakże 
w celach 
fitoterapeutycznych jest niekorzystne, ponieważ 
gotowanie 
żurawin niszczy związki chemiczne odpowiedzialne za ich antybakteryjne 
działanie.
Informacje
 zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów 
edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby 
zdrowia.
Źródła: 
https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-cranberry-juice.html 
https://www.healthline.com/nutrition/foods/cranberries#section8 
http://www.czytelniamedyczna.pl/2474,Zurawina-nowe-spojrzenie-na-wlasciwosci-lecznicze.html