Z
drowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym.
Schopenhauer

niedziela, 25 marca 2018

Aronia jest bogatym źródłem składników odżywczych

 

Co zawiera aronia:

  • witamina C,
  • kwas foliowy,
  • B1, B2, B5, B6, niacyna,
  • tokoferole,
  • sód,
  • potas,
  • wapń,
  • magnez,
  • żelazo,
  • cynk

Aronia jest bardzo bogatym źródłem antyoksydantów chroniących nas przed wolnymi rodnikami, które to są sprawcami wielu schorzeń, w tym nowotworowych.


Właściwości aronii:

  • chroni trzustkę i nerki,
  • wzmaga regenerację komórek wątroby,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • działa antybakteryjnie,
  • żółciopędnie,
  • poprawia krążenie krwi w mózgu, krążenie oczne, wieńcowe i w kończynach,
  • zalecana w leczeniu zespołu jelita drażliwego (łagodzi stan zapalny, przyspiesza gojenie owrzodzeń i nadżerek w obrębie jelit),
  • wzmacnia i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych,
  • obniża poziom cukru we krwi

W roku 2004 przeprowadzono badania wpływu wyciągów z winogron, aronii i czarnych jagód na zapobieganie rozwojowi raka okrężnicy.
Badanie wykazało, że chociaż wszystkie ekstrakty hamują wzrost komórek nowotworowych, najsilniejszym efektem był przy zastosowaniu aronii.
Badanie przeprowadzone w 2009 roku wykazało, że ekstrakt z aronii pomógł zredukować uszkodzenia komórek w związku z nowotworem piersi.




Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.



Źródła:
http://rozanski.li/1900/aronia-w-fitoterapii/
https://www.researchgate.net

niedziela, 18 marca 2018

ŻURAWINA - wypłukuje bakterie E. coli z dróg moczowych, przez co zapobiega i leczy zapalenia dróg moczowych 

 

antyoksydanty


Co zawiera żurawina?

 

 

Żurawina zawiera więcej antyoksydantów niż jabłka, brokuły czy szpinak.  Ponadto w jej skład wchodzą
  • witamina C,
  • witaminy: B1, B2, B3, B6, B9 (kwas foliowy),
  • witamina A, E, K,
  • mangan,
  • fosfor,
  • potas,
  • magnez,
  • wapń,
  • żelazo,
  • cynk,
  • miedź,
  • selen,
  • sód,
  • flawonoidy,
  • kwasy organiczne,
  • pektyny



Żurawina na zapalenie dróg moczowych

 



Infekcje dróg moczowych są najczęściej spowodowane przez bakterię jelitową Escherichia coli, która przyczepia się do wewnętrznej powierzchni pęcherza moczowego i dróg moczowych.

Proantocyjanidy typu A występujące w owocach żurawiny zapobiegają przywieraniu E. coli do błony śluzowej pęcherza i dróg moczowych.

Nie wszystkie produkty żurawinowe są skuteczne przeciwko infekcjom dróg moczowych. W niektórych suplementach te aktywne substancje zostały utracone w wyniku procesu przetwarzania.



Żurawina przeciw nowotworom

 

 

Działanie przeciwnowotworowe soku z żurawiny jest przypisywane obecności związków polifenolowych w owocach.

Badania sugerują, że regularne spożywanie soku z żurawiny hamuje rozwój i rozprzestrzenianie się raka płuc, piersi, okrężnicy, prostaty i innych nowotworów. 

Sok żurawinowy zawiera dużą ilość kwasu salicylowego, który wpływa na zmniejszanie obrzęków, zapobiega tworzeniu się skrzepów.



Działanie przeciwgrzybicze soku z żurawiny

 

 

W 1968 roku naukowcy z Massachusetts General Hospital badali in vitro  wpływ soku z żurawiny na grzyby powodujące choroby skóry. Przebadano dziewięć różnych typów grzybów. Jednym z tych grzybów był Trichophton rubrum. Badania wykazały, że sok z żurawin powstrzymywał wzrost ośmiu z dziewięciu badanych grzybów.



Żurawina zapobiega próchnicy zębów

 

   

Według nowych badań sok żurawinowy zapobiega powstawaniu ubytków zębów.

Proantocyjanidyny, związki chemiczne obecne w żurawinie, hamują szkodliwe bakterie przed przyleganiem do zębów. Składniki te hamują wytwarzanie kwasu i chronią przed chorobami przyzębia zapobiegając powstawaniu płytki nazębnej.

Dobra higiena jamy ustnej wraz z konsumpcją żurawiny zaburza patogenny mechanizm próchnicy i ogólnie przyczynia się do dobrego stanu zdrowia jamy ustnej.  

Musimy jednak zwracać uwagę na skład soków dostępnych na rynku. Często bowiem zawierają dodatkowo cukier lub inne substancje.  




Żurawina w kuchni

 

żurawina

Zastosowanie żurawiny w formie kompotów i dżemów może mieć sporo walorów, jednakże w celach fitoterapeutycznych jest niekorzystne, ponieważ gotowanie żurawin niszczy związki chemiczne odpowiedzialne za ich antybakteryjne działanie.







Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.



Źródła: 
https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-cranberry-juice.html 
https://www.healthline.com/nutrition/foods/cranberries#section8 
http://www.czytelniamedyczna.pl/2474,Zurawina-nowe-spojrzenie-na-wlasciwosci-lecznicze.html 

niedziela, 11 marca 2018

Melisa lekarska

 



Melisa większości nam kojarzy się z herbatką uspokajającą i słusznie. Jednak oprócz tych cennych właściwości ma jeszcze szereg innych.

 

 

Spokojny sen

 

Melisa wpływa na spokojny sen , szczególnie dla tych, którzy mają problem z zasypianiem.

W jednym z badań rodzice stwierdzili, że ich dzieci spały spokojniej przez całą noc z suplementacją melisą.
Przynosi ona korzyści nie tylko niespokojnym dzieciom, ale także ich rodzicom cierpiącym na bezsenność.


Poprawa wyglądu skóry

 

Pierwsze kosmetyczne zastosowanie melisy zaczęło się w XIV wieku, kiedy Królowa Węgier rzekomo użyła go, by wymazać z twarzy wiele lat, spłycając zmarszczki. Dzisiaj jest nadal zalecany do poprawy wyglądu skóry i zmniejszenia drobnych zmarszczek.


Poprawa pamięci i zdolności do rozwiązywania problemów

 

Badania wykazały poprawę pamięci i rozwiązywanie problemów u osobników testowych, niezależnie od wieku, po zażyciu melisy.  

Zarówno osoby młode jak i starsze, którzy stosują suplementy z melisy, wykazują poprawę pamięci i umiejętności rozwiązywania problemów.


Inne badania donoszą, że melisa pomaga pobudzić pamięć i poprawić nastrój. Substancja fitochemiczna występująca w melisie hamuje enzymy rozkładające neuroprzekaźnik odpowiedzialny za pamięć i myślenie.

 

Poprawa pracy wątroby

 

Wątroba eliminuje toksyczne związki z organizmu i z biegiem czasu może stać się zmęczona i powolna, szczególnie jeśli stosujesz niezdrową dietę.

Badania na zwierzętach wykazały, że melisa jest skuteczna w ochronie wątroby przed niektórymi negatywnymi skutkami niezdrowej diety.

Melisa wspomaga również wytwarzanie przez wątrobę dwóch ważnych substancji - glutationu i dysmutazy ponadtlenkowej.







Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.


Źródła:

https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/9-benefits-of-lemon-balm/ 

niedziela, 4 marca 2018

Ostropest plamisty - doskonały odtruwacz wątroby

 

ostropest na odtruwanie

Ostropest plamisty ( Silybum marianum ),a konkretnie jego nasiona, są stosowane od 2000 lat jako lek ziołowy na różne schorzenia, szczególnie problemy z wątrobą, nerkami i woreczkiem żółciowym.

Szereg badań naukowych sugeruje, że substancje zawarte w ostropeście (zwłaszcza flawonoid zwany sylimaryną) chronią wątrobę przed toksynami, w tym niektórymi lekami, takimi jak acetaminofen (tylenol), które mogą powodować uszkodzenie wątroby w wysokich dawkach.

Sylimaryna ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. I może pomóc w naprawie samej wątroby poprzez wspomaganie tworzenia nowych komórek.


Ostropest na zniszczoną alkoholem wątrobę 

 

 

Ostropest często stosowany jest podczas leczenia alkoholowego zapalenia wątroby i alkoholowej marskości wątroby.
Większość badań wykazuje, że ostropest poprawia czynność wątroby i zwiększa przeżywalność u osób z marskością lub przewlekłym zapaleniem wątroby.


Ostropest na wirusowe zapalenie wątroby

 

 

Ostropest jest szeroko stosowany w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby (szczególnie wirusowego zapalenia wątroby typu C).
W jednym badaniu z udziałem 16 pacjentów, którzy nie zareagowali na terapię interferonem i rybawiryną, ostropest znacznie zmniejszył wirusa zapalenia wątroby typu C. U 7 pacjentów wirus zmniejszył się do niewykrywalnego poziomu po 14 dniach leczenia.

Ostropest na zatrucie grzybami

 

 

muchomor sromotnikowy jest sposób na odtrucieOstropest stosowany jest jako antidotum na zatrucie najbardziej trującym grzybem, występującym w naszym klimacie - muchomorem sromotnikowym ( Amanita phalloides ).

Badania na zwierzętach wykazały, że ekstrakt z ostropestu plamistego całkowicie przeciwdziała toksycznym działaniom grzyba, gdy jest podawany w ciągu 10 minut po spożyciu. Podanie w ciągu 24 godzin znacznie zmniejsza ryzyko uszkodzenia wątroby i śmierci.




Ostropest - działanie przeciwnowotworowe



Niektóre badania laboratoryjne sugerują, że sylimaryna i inne substancje aktywne zawarte w ostropeście mogą mieć działanie przeciwnowotworowe. Substancje te wydają się:
  • hamować komórki rakowe przed podziałem i rozmnażaniem
  • skracać żywotność komórek rakowych
  • Zmniejszać dopływ krwi do guzów 


Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.


Źródła:
https://www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/milk-thistle