Z
drowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym.
Schopenhauer

niedziela, 30 września 2018

Cząber ogrodowy - aromatyczna przyprawa, która leczy i zapobiega wielu chorobom

Cząber ogrodowy Satureja hortensis L. pochodzi ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego.

Temperatura suszenia ma duży wpływ na ilość zachowanych substancji czynnych. Nie należy przekraczać temperatury 35 st. C podczas suszenia.

Surowcem leczniczym jest całe ziele cząbru, ale oczywiście najcenniejsze są listki i wierzchołki pędów.

Właściwości lecznicze

  • działa moczopędnie,
  • pobudza czynności żołądka,
  • pobudza wydzielanie żółci,
  • pobudza intelekt i pracę kory nadnerczy,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwgnilne,
  • przeciwpasożytnicze,
  • przeciwzapalne,
  • regulujące perystaltykę jelit,
  • rozkurczowe,
  • poprawia trawienie,
  • uspokajające,
  • wiatropędne,
  • wykrztuśne,
  • ułatwia przyswajanie pokarmu,
  • znosi wzdęcia i nadfermentację,
  • zwalnia napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego.

Wskazania lecznicze

  • astenia intelektualna i seksualna,
  • astma,
  • atonia wywołana zwiększonym napięciem mięśni gładkich,
  • biegunki przewlekłe,
  • blednica,
  • bóle gastryczne,
  • glista ludzka,
  • kurcze jelitowe,
  • nadfermentacja jelitowa,
  • niedokwaśność soku żołądkowego,
  • nieżyt przewodu pokarmowego,
  • nerwice żołądka,
  • osłabienie ogólne,
  • osłabione przyswajanie składników pokarmowych,
  • pasożyty jelitowe,
  • zapalenie oskrzeli,
  • wzdęcia.

Zewnętrznie:

  • czyraki,
  • guzy,
  • osłabienie słuchu,
  • rany,
  • stłuczenia,
  • ukąszenia owadów,
  • wrzody.
Olejek cząbrowy działa jak antybiotyk. 



Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.


Źródła:  


Apteka natury - Jadwiga Górnicka,
http://rozanski.li/

niedziela, 23 września 2018

Glistnik jaskółcze ziele


Glistnik jaskółcze zielę Chelidonium maius (majus) L. jest bardzo powszechnie występującą rośliną.

Surowcem jest korzeń, ziele, same liście lub same owoce
Korzeń i liście są dostępne nawet późną jesienią, zimą i wiosną.


Ziele trzeba zbierać w okresie kwitnienia i owocowania, najlepiej w maju i czerwcu. Zachowuje wtedy barwę i ma największą zawartość alkaloidów.

Ziele zabrane w okresie późnoletnim i jesiennym nadaje się do przetwarzania w stanie świeżym.

Korzeń można wykopywać jesienią, w łagodne zimy i wiosną. Owoce są zbierane cały rok. Surowce najlepiej suszyć w otwartym piekarniku, w temp. do 60 stopni C.


Właściwości:

  • poprawia czynności wydzielnicze wątroby, trzustki i jelit, 
  • pobudza trawienie,
  • zapobiega skurczom mięśni gładkich, kolkom, hamuje procesy fermentacyjne i gnilne w jelitach,
  • niszczy drożdżaki i bakterie, 
  • korzystnie wpływa na pracę mięśni i układu nerwowego,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • jest skuteczny w leczeniu stanów histerii, lęku i nerwic wegetatywnych,
  • działa przeciwnowotworowo,
  • hamuje wzrost grzybów, wirusów i pierwotniaków,
  • działa przeciwbólowo i rozkurczowo,
  • działa żółciopędnie,
  • likwiduje bolesne miesiączki i jednocześnie pobudza miesiączkowanie
Preparaty glistnika są zalecane w leczeniu kamicy żółciowej i moczowej, stanów bólowych pooperacyjnych po usunięciu pęcherzyka żółciowego, żółtaczki, wirusowego zapalenia wątroby, stanów zapalnych układu moczowo-płciowego, puchliny wodnej, schorzeń śledziony i trzustki.


Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.


Źródła:  
http://luskiewnik.strefa.pl

niedziela, 16 września 2018

Ashwagandha - indyjski żeń-szeń

Witania ospałaWithania somnifera (Linne) Dunal  (Physalis somnifera) znana pod nazwami Ashwagandha, indyjski żeń-szeń (Indian ginseng), Winter cherry, Kanaje Hindi i Samm Al Ferakh.

Witania występuje w Południowej Azji, południowo-wschodniej części Europy oraz w Afryce (Egipt). Występuje tam jako roślina dziko rosnąca, traktowana nawet jako chwast na polach uprawnych i w ogrodach.


Właściwości:

  • poprawia procesy uczenia się, zapamiętywania,
  • polepsza samopoczucie,
  • znosi przykre objawy psychiczne towarzyszące chorobie Alzheimera,
  • działa przeciwdepresyjnie i przeciwlękowo,
  • pobudza czynności tarczycy,
  • zwiększa wydalanie z ustroju sodu,
  • wspomaga ustępowanie obrzęków

wyciągi z Withania w dawce 3 g/dziennie, przyjmowane przez rok :
  •  poprawiają znacznie parametry krwi (podnoszą poziom hemoglobiny, obniżają poziom    cholesterolu, triglicerydów, LDL i cukru we krwi, podnoszą poziom HDL),
  •  wzmacniają uwapnienie kości (zmniejszają utratę wapnia z kości),
  •  regenerują częściowo barwniki włosów (częściowe ustępowanie siwienia)
  •  działają moczopędnie,
  •  przeciwcukrzycowo


Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.


Źródła:  
http://rozanski.li

niedziela, 9 września 2018

Rokitnik -  bogactwo składników biologicznie aktywnych


Rokitnik zwyczajny łac. hippophae rhamnoides to krzew, często, dla ozdoby wykorzystywany w ogrodach, występuje również w stanie dzikim.

Rokitnik jest jedną z podstawowych roślin medycyny tybetańskiej, tradycyjnie stosowany także w Chinach, Mongolii i Rosji.

Ta pięknie wyglądająca roślina to źródło ponad 190 związków wspomagających leczenie wielu chorób.

Jest wykorzystywana przez przemysł farmaceutyczny, spożywczy i kosmetyczny.

Składniki lecznicze:

  • witamina C (10 razy więcej niż w cytrynie),
  • flawonoidy,
  • beta-karoten (prowitamina A),
  • witamina E,
  • witaminy z grupy B,
  • kwas palmitynowy ( znany z dobroczynnego wpływu na skórę), kwas palmitooleinowy i kwas olejowy,
  • wapń,
  • potas,
  • magnez,
  • żelazo,
  • krzem

Działanie:

  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwwirusowe,
  • antyoksydacyjne,
  • antynowotworowe,
  • hamuje procesy starzenia skóry,
  • zapobiega demencji i chorobie Alzheimera,
  • zapobiega uszkodzeniu wątroby,
  • obniża tętnicze ciśnienie krwi 


Zastosowanie:

  • choroby nowotworowe,
  • wrzody żołądka,
  • choroby skóry,
  • stany zapalne,
  • zakrzepica,
  • cukrzyca,
  • urazy ścięgien i więzadeł,
  • choroby układu krążenia,
  • odmrożenia,
  • oparzenia,
  • oparzenia słoneczne,
  • odleżyny,
  • wrzody,
  • wysypki






Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.


Źródła:  
Kosmos - Tom 65, nr 2, 2016;
https://articles.mercola.com/herbal-oils/sea-buckthorn-oil.aspx

niedziela, 2 września 2018

Błonnik - wspomaga odchudzanie, zapobiega gniciu pokarmu w jelitach


Istnieją dwa typy błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny.
Nie są one trawione przez nasz organizm ani też absorbowane do krwioobiegu.

Przyczynia się do rozwoju zarówno tych dobroczynnych, jak i szkodliwych dla nas bakterii.

Zbyt mała ilość korzystnych bakterii prowadzi do obniżenia naszej  odporności, cukrzycy, a także stanu zapalnego, co wiąże się ze zwiększonym prawdopodobieństwem wystąpienia raka i chorób krążenia.

Zbyt mała ilość dobroczynnych bakterii to także zwiększone ryzyko otyłości.

Dodatkowo błonnik absorbuje z jelit metale ciężkie, które są wraz z nim wydalane na zewnątrz. Obecność tych metali w jelicie powoduje stan zapalny i prowadzi do przeciekającego jelita, co z kolei powoduje ponowne wprowadzenie metali ciężkich do krwioobiegu.
Błonnik rozpuszczalny to głównie skrobia. Pozostając dłużej w żołądku i jelitach daje uczucie sytości i powoduje, że cukier uwalnia się stopniowo, dzięki czemu insulina utrzymuje się w normalnym zakresie. Wpływa też na zmniejszenie odkładania się tkanki tłuszczowej. 

Przykłady występowania błonnika rozpuszczalnego: groch, fasola i inne strączkowe, jęczmień, płatki ryżowe, ziemniaki, kukurydza, produkty owsiane, mango, banan, awokado, rzepa, marchew, burak, dynia, pomarańcza, słodkie ziemniaki, mus jabłkowy.

Błonnik nierozpuszczalny ułatwia i przyspiesza wypróżnianie, usuwa toksyny z organizmu.

Przykłady: babka płesznik, celuloza, zielone warzywa, owies, lignany(np. w nasionach lnu, słonecznika, dyni, sezamie), pektyny, jęczmień, produkty pełnoziarniste.




Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.


Źródła:  

Porady dr Górnickiej - Jadwiga Górnicka, Sabina Zwolińska-Kańtoch,
Rak to nie wyrok - Ryszard Grzebyk