Chrzan zawiera więcej witaminy C niż cytrusy
 
Chrzan łac.
 Armoracia lapathifolia Gilibert jest bogaty w siarkę, jod, żelazo, wapń, cynk i magnez, a także witaminę C, A, E i witaminy z grupy B.
Chrzan pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia trawienie. Warto go dodawać do tłustych, wędzonych i ciężkostrawnych potraw.
Właściwości:
- bakteriobójcze,
 
- grzybobójcze,
 
- wykrztuśne,
 
- wzmacnia odporność,
 
- przyspiesza trawienie,
 
- zapobiega wzdęciom,
 
- reguluje pracę wątroby i nerek,
 
- pobudza apetyt,
 
- poprawie pracę pęcherzyka żółciowego,
 
- oczyszcza z toksyn 
 
Liście chrzanu zabezpieczają żywność przed szybkim zepsuciem. Mięso czy wędliny, a także masło, ser czy też jaja 
szczelnie owinięte czystymi liśćmi chrzanu zachowują długo świeżość, nie jełczeją i nie psują się, ponieważ zawarte w 
liściach glikozydy siarkocyjanowe skutecznie niszczą bakterie, wirusy i 
grzyby.
Zastosowanie zewnętrzne: 
Chrzan
 doskonale spisuje się także jako lek stosowany zewnętrznie, przy bólach
 kości i stawów, zwłaszcza przy bólach korzonkowych, rwie kulszowej, 
reumatyzmie.  

Nalewka chrzanowa 
 
Składniki:100 g tartego chrzanu, 250 ml wódki,  
Przygotowanie: Chrzan
 zalewamy wódką i odstawiamy na tydzień w zakręconej butelce. Następnie 
odcedzamy nalewkę przez gęste płótno, a pozostałość wyciskamy ręcznie. 
Przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Stosujemy do wcierania w chore miejsca.
Zastosowanie chrzanu w sadzie
 
Przeciwko owocówce jabłkóweczce oraz owocówce śliwkóweczce
 
 
Zanim sięgniemy po środki chemiczne, wykorzystajmy te, które daje natura. Skutecznym naturalnym środkiem przeciwko owocówkom jest oprysk naparem z chrzanu.
 30 dag świeżych liści i korzeni chrzanu zalewamy 10 litrami wrzącej 
wody. Po wystygnięciu pryskamy drzewa preparatem bez rozcieńczenia.
Informacje
 zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów 
edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby 
zdrowia.
Źródła:  
Jadwiga Górnicka - Apteka Natury,
www.tygodnik-rolniczy.pl