Majeranek - nie tylko niezastąpiona przyprawa, ale także roślina lecznicza
Właściwości majeranku:
- antywirusowe,
 - antybakteryjne,
 - przeciwgrzybicze,
 - przeciwskurczowe,
 - napotne,
 - pobudzające wydzielanie soków trawiennych,
 - wzmagające trawienie, moczopędne, żółciopędne
 
Zastosowanie:
- astma,
 - bezsenność,
 - migrena,
 - kurcze mimiczne,
 - kurcze dróg oddechowych,
 - kurcze trawienne,
 - lęki,
 - neurastenia,
 - niezrównoważenie psychiczne,
 - nieżyt żołądka i jelit,
 - paraliż,
 - zapalenie tętnic,
 - zapalenie przewodów nosowych i niedrożności nosa przy oddychaniu
 
Na użytek zewnętrzny:
- brak sił,
 - nerwobóle reumatyczne,
 - przewlekły katar nosa,
 - przewlekłe zapalenie zatok bocznych nosa.
 
Maść majerankowa
Otarty z łodyg majeranek utrzeć pół na pół ze smalcem, a następnego dnia przetopić i odcisnąć przez gęste płótno. Wprowadzać na waciku do nosa kilka razy dziennie lub na noc przy katarze przeziębieniowym i przy bólach głowy spowodowanych zapaleniem zatok bocznych nosa. Także do smarowania miejsc stłuczonych i spuchniętych.
Majeranek to doskonała przyprawa do mięsa, kiełbas, serów, zup (np. 
żurek, zupy z roślin strączkowych), a świeży do sałatek. Także oliwka z 
oliwek, w której macerowano świeże ziele majeranku to świetny lek 
żółciopędny, odtruwający wątrobę i doskonała przyprawa. Informacje zamieszczone na stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.
Źródła:
Apteka natury - Jadwiga Górnicka,

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz