Chrzan zawiera więcej witaminy C niż cytrusy
Chrzan pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia trawienie. Warto go dodawać do tłustych, wędzonych i ciężkostrawnych potraw.
Właściwości:
- bakteriobójcze,
 - grzybobójcze,
 - wykrztuśne,
 - wzmacnia odporność,
 - przyspiesza trawienie,
 - zapobiega wzdęciom,
 - reguluje pracę wątroby i nerek,
 - pobudza apetyt,
 - poprawie pracę pęcherzyka żółciowego,
 - oczyszcza z toksyn
 
Liście chrzanu zabezpieczają żywność przed szybkim zepsuciem. Mięso czy wędliny, a także masło, ser czy też jaja szczelnie owinięte czystymi liśćmi chrzanu zachowują długo świeżość, nie jełczeją i nie psują się, ponieważ zawarte w liściach glikozydy siarkocyjanowe skutecznie niszczą bakterie, wirusy i grzyby.
Zastosowanie zewnętrzne:
Chrzan doskonale spisuje się także jako lek stosowany zewnętrznie, przy bólach kości i stawów, zwłaszcza przy bólach korzonkowych, rwie kulszowej, reumatyzmie.

Nalewka chrzanowa 
Składniki:100 g tartego chrzanu, 250 ml wódki,  
Przygotowanie: Chrzan
 zalewamy wódką i odstawiamy na tydzień w zakręconej butelce. Następnie 
odcedzamy nalewkę przez gęste płótno, a pozostałość wyciskamy ręcznie. 
Przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Stosujemy do wcierania w chore miejsca.
Zastosowanie chrzanu w sadzie
Przeciwko owocówce jabłkóweczce oraz owocówce śliwkóweczce
Zanim sięgniemy po środki chemiczne, wykorzystajmy te, które daje natura. Skutecznym naturalnym środkiem przeciwko owocówkom jest oprysk naparem z chrzanu. 30 dag świeżych liści i korzeni chrzanu zalewamy 10 litrami wrzącej wody. Po wystygnięciu pryskamy drzewa preparatem bez rozcieńczenia.
Informacje
 zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów 
edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby 
zdrowia.
Jadwiga Górnicka - Apteka Natury,
www.tygodnik-rolniczy.pl

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz