Z
drowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym.
Schopenhauer

niedziela, 18 marca 2018

ŻURAWINA - wypłukuje bakterie E. coli z dróg moczowych, przez co zapobiega i leczy zapalenia dróg moczowych 

 

antyoksydanty


Co zawiera żurawina?

 

 

Żurawina zawiera więcej antyoksydantów niż jabłka, brokuły czy szpinak.  Ponadto w jej skład wchodzą
  • witamina C,
  • witaminy: B1, B2, B3, B6, B9 (kwas foliowy),
  • witamina A, E, K,
  • mangan,
  • fosfor,
  • potas,
  • magnez,
  • wapń,
  • żelazo,
  • cynk,
  • miedź,
  • selen,
  • sód,
  • flawonoidy,
  • kwasy organiczne,
  • pektyny



Żurawina na zapalenie dróg moczowych

 



Infekcje dróg moczowych są najczęściej spowodowane przez bakterię jelitową Escherichia coli, która przyczepia się do wewnętrznej powierzchni pęcherza moczowego i dróg moczowych.

Proantocyjanidy typu A występujące w owocach żurawiny zapobiegają przywieraniu E. coli do błony śluzowej pęcherza i dróg moczowych.

Nie wszystkie produkty żurawinowe są skuteczne przeciwko infekcjom dróg moczowych. W niektórych suplementach te aktywne substancje zostały utracone w wyniku procesu przetwarzania.



Żurawina przeciw nowotworom

 

 

Działanie przeciwnowotworowe soku z żurawiny jest przypisywane obecności związków polifenolowych w owocach.

Badania sugerują, że regularne spożywanie soku z żurawiny hamuje rozwój i rozprzestrzenianie się raka płuc, piersi, okrężnicy, prostaty i innych nowotworów. 

Sok żurawinowy zawiera dużą ilość kwasu salicylowego, który wpływa na zmniejszanie obrzęków, zapobiega tworzeniu się skrzepów.



Działanie przeciwgrzybicze soku z żurawiny

 

 

W 1968 roku naukowcy z Massachusetts General Hospital badali in vitro  wpływ soku z żurawiny na grzyby powodujące choroby skóry. Przebadano dziewięć różnych typów grzybów. Jednym z tych grzybów był Trichophton rubrum. Badania wykazały, że sok z żurawin powstrzymywał wzrost ośmiu z dziewięciu badanych grzybów.



Żurawina zapobiega próchnicy zębów

 

   

Według nowych badań sok żurawinowy zapobiega powstawaniu ubytków zębów.

Proantocyjanidyny, związki chemiczne obecne w żurawinie, hamują szkodliwe bakterie przed przyleganiem do zębów. Składniki te hamują wytwarzanie kwasu i chronią przed chorobami przyzębia zapobiegając powstawaniu płytki nazębnej.

Dobra higiena jamy ustnej wraz z konsumpcją żurawiny zaburza patogenny mechanizm próchnicy i ogólnie przyczynia się do dobrego stanu zdrowia jamy ustnej.  

Musimy jednak zwracać uwagę na skład soków dostępnych na rynku. Często bowiem zawierają dodatkowo cukier lub inne substancje.  




Żurawina w kuchni

 

żurawina

Zastosowanie żurawiny w formie kompotów i dżemów może mieć sporo walorów, jednakże w celach fitoterapeutycznych jest niekorzystne, ponieważ gotowanie żurawin niszczy związki chemiczne odpowiedzialne za ich antybakteryjne działanie.







Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.



Źródła: 
https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-cranberry-juice.html 
https://www.healthline.com/nutrition/foods/cranberries#section8 
http://www.czytelniamedyczna.pl/2474,Zurawina-nowe-spojrzenie-na-wlasciwosci-lecznicze.html 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz