Z
drowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym.
Schopenhauer

niedziela, 22 kwietnia 2018

Kasza jaglana - bezglutenowa królowa wszystkich kasz

 



Jak dla mnie, nie tylko najzdrowsza, ale również najsmaczniejsza z kasz. Z przyjemnością się nią zajadam, nawet taką tylko ugotowaną z wodą, bez żadnych dodatków.

Warunkiem jednak takiego wspaniałego smaku i ogromnych wartości zdrowotnych jest sprawdzone źródło pochodzenia kaszy. Musi być koniecznie ekologiczna.

Niestety w dzisiejszych czasach w innych niż te ekologiczne uprawach do suszenia zbóż używa się (o zgrozo!)środków chemicznych zawierających glifosat, który przyczynia się do powstawania wielu chorób, w tym nowotworowych, a także bezpłodności.



Co zawiera kasza jaglana? 



Kasza jaglana to prawdziwa bomba witaminowa - obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę i sporo soli mineralnych. Jest doskonałym źródłem krzemu poprawiającego wygląd włosów, skóry, zębów czy paznokci.
Krzem ma jednak o wiele większe znaczenie. Wszystkie choroby, nie mogłyby się rozwijać w ciele człowieka, gdyby tylko ludzie mieli w organizmie dostateczną ilość krzemu.
Krzem, zapewnia elastyczność ścianek naczyń i odpowiada za komunikację z mózgiem dotyczącą rozszerzania i zwężania naczyń.
Kasza jaglana zawiera również wysoki poziom białka i węglowodanów, które powoli uwalniają się do krwi podczas trawienia i dzięki temu zapewniają mózgowi stały dopływ energii.
Jest lekkostrawna. 
W kaszy jaglanej znajduje się również lecytyna, która poprawia pamięć.
Ponieważ nie zawiera glutenu, zalecana jest dla osób na diecie bezglutenowej.




Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.

Źródła:

http://www.eioba.pl/a/4owt/desykacja-roslin-czemu-polscy-rolnicy-truja-nas-bezmyslnie,
http://dzielneniewiasty.blogspot.com/2013/10/kasza-jaglana-pyszna-i-zdrowa-bomba.html;
http://vistafit.manifo.com/krzem-pierwiastek-zycia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz