Z
drowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym.
Schopenhauer

niedziela, 9 grudnia 2018

Chrzan zawiera więcej witaminy C niż cytrusy

 


Chrzan łac. Armoracia lapathifolia Gilibert jest bogaty w siarkę, jod, żelazo, wapń, cynk i magnez, a także witaminę C, A, E i witaminy z grupy B.

Chrzan pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia trawienie. Warto go dodawać do tłustych, wędzonych i ciężkostrawnych potraw.

Właściwości:

  • bakteriobójcze,
  • grzybobójcze,
  • wykrztuśne,
  • wzmacnia odporność,
  • przyspiesza trawienie,
  • zapobiega wzdęciom,
  • reguluje pracę wątroby i nerek,
  • pobudza apetyt,
  • poprawie pracę pęcherzyka żółciowego,
  • oczyszcza z toksyn

Liście chrzanu zabezpieczają żywność przed szybkim zepsuciem. Mięso czy wędliny, a także masło, ser czy też jaja szczelnie owinięte czystymi liśćmi chrzanu zachowują długo świeżość, nie jełczeją i nie psują się, ponieważ zawarte w liściach glikozydy siarkocyjanowe skutecznie niszczą bakterie, wirusy i grzyby.

Zastosowanie zewnętrzne:


Chrzan doskonale spisuje się także jako lek stosowany zewnętrznie, przy bólach kości i stawów, zwłaszcza przy bólach korzonkowych, rwie kulszowej, reumatyzmie.  

Nalewka chrzanowa 

 

Składniki:100 g tartego chrzanu, 250 ml wódki,  


Przygotowanie: Chrzan zalewamy wódką i odstawiamy na tydzień w zakręconej butelce. Następnie odcedzamy nalewkę przez gęste płótno, a pozostałość wyciskamy ręcznie. Przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Stosujemy do wcierania w chore miejsca.



Zastosowanie chrzanu w sadzie

 

Przeciwko owocówce jabłkóweczce oraz owocówce śliwkóweczce

 

Zanim sięgniemy po środki chemiczne, wykorzystajmy te, które daje natura. Skutecznym naturalnym środkiem przeciwko owocówkom jest oprysk naparem z chrzanu. 30 dag świeżych liści i korzeni chrzanu zalewamy 10 litrami wrzącej wody. Po wystygnięciu pryskamy drzewa preparatem bez rozcieńczenia.

Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.


Źródła: 

Jadwiga Górnicka - Apteka Natury,
www.tygodnik-rolniczy.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz