Z
drowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym.
Schopenhauer

piątek, 28 grudnia 2018

Sezam - złote ziarenka młodości

 



Uważa się, że te nasiona pochodzą z Indii. W legendach hinduskich opowiada się opowieści, w których nasiona sezamu symbolizują nieśmiertelność. Z Indii nasiona sezamu zostały wprowadzone na cały Bliski Wschód, Afrykę i Azję.

Historia sezamu jako leku sięga 3.600 lat do czasów egipskich, kiedy wymieniano go na zwojach z Ebers jako preferowany lek. Również kobiety w starożytnym Babilonie używały go w mieszance z miodem w celu przedłużenia młodości i urody, a rzymscy żołnierze konsumowali tę miksturę dla krzepy i energii.

Ziarno sezamu zawiera żelazo, cynk, magnez, miedź, molibden, fosfor, selen, białko, witaminę E, A i B, kwas fitynowy (przeciwutleniacz pomagający usuwać z organizmu nadmiar metali oraz wykazujący właściwości przeciwnowotworowe). Dodatkowo ziarenka sezamu są jednym z najbogatszych źródeł wapnia (bogatszym niż mleko krowie czy też jaja kurze!), ponadto zawierają charakterystyczne dla siebie przeciwutleniacze (sesamol i sesamolina), które m. in. spowalniają procesy starzenia się. 


Nasiona sezamu są głównymi składnikami zarówno tahini, jak i słodkiego przysmaku Bliskiego Wschodu, chałwy.


Badanie opublikowane w 2011 w Clinical Journal of Nutrition wykazało, że olej sezamowy poprawiał skuteczność doustnego leku przeciwcukrzycowego glibenklamidu u pacjentów z cukrzycą typu 2

 Badanie opublikowane w 2006 w Yale Journal of Biological Medicine pokazało, że olej sezamowy ma właściwości lecznicze dla pacjentów z nadciśnieniem przyjmujących diuretyki albo beta-blokery. A zastąpienie nim wszystkich olejów obniżało ciśnienie zarówno skurczowe jak i rozkurczowe


Przepis na zdrową chałwę sezamową:


Składniki:
  • 200 g sezamu łuskanego
  • 3 łyżki miodu
  • opcjonalnie: łyżeczka startej wanilii

Przygotowanie:

Sezam prażymy na suchej patelni kilka minut, aż zrobi się lekko złocisty. Przestudzony sezam blendujemy(można zmielić w młynku do kawy) na gładką masę. Dodajemy miód i starannie mieszamy, aż do połączenia się sezamu z miodem. Formujemy dowolny kształt chałwy, zawijamy ją w papier spożywczy i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, by stężała.


Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.


Źródła:  
www.whfoods.com
www.greenmedinfo.com/blog/open-sesame-10-amazing-health-benefits-super-seed

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz