Z
drowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym.
Schopenhauer

niedziela, 2 grudnia 2018

Majeranek - nie tylko niezastąpiona przyprawa, ale także roślina lecznicza



Właściwości majeranku:

 

  • antywirusowe,
  • antybakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwskurczowe,
  • napotne,
  • pobudzające wydzielanie soków trawiennych,
  • wzmagające trawienie, moczopędne, żółciopędne

Zastosowanie:


  • astma,
  • bezsenność,
  • migrena,
  • kurcze mimiczne,
  • kurcze dróg oddechowych,
  • kurcze trawienne,
  • lęki,
  • neurastenia,
  • niezrównoważenie psychiczne,
  • nieżyt żołądka i jelit,
  • paraliż,
  • zapalenie tętnic,
  • zapalenie przewodów nosowych i niedrożności nosa przy oddychaniu

Na użytek zewnętrzny:

  • brak sił,
  • nerwobóle reumatyczne,
  • przewlekły katar nosa,
  • przewlekłe zapalenie zatok bocznych nosa.

Maść majerankowa 

Otarty z łodyg majeranek utrzeć pół na pół ze smalcem, a następnego dnia przetopić i odcisnąć przez gęste płótno. Wprowadzać na waciku do nosa kilka razy dziennie lub na noc przy katarze przeziębieniowym i przy bólach głowy spowodowanych zapaleniem zatok bocznych nosa. Także do smarowania miejsc stłuczonych i spuchniętych. 



Majeranek to doskonała przyprawa do mięsa, kiełbas, serów, zup (np. żurek, zupy z roślin strączkowych), a świeży do sałatek. Także oliwka z oliwek, w której macerowano świeże ziele majeranku to świetny lek żółciopędny, odtruwający wątrobę i doskonała przyprawa.









Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.


Źródła:  


Apteka natury - Jadwiga Górnicka,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz