ŻURAWINA - wypłukuje bakterie E. coli z dróg moczowych, przez co zapobiega i leczy zapalenia dróg moczowych
Co zawiera żurawina?
Żurawina zawiera więcej antyoksydantów niż jabłka, brokuły czy szpinak. Ponadto w jej skład wchodzą
- witamina C,
- witaminy: B1, B2, B3, B6, B9 (kwas foliowy),
- witamina A, E, K,
- mangan,
- fosfor,
- potas,
- magnez,
- wapń,
- żelazo,
- cynk,
- miedź,
- selen,
- sód,
- flawonoidy,
- kwasy organiczne,
- pektyny
Żurawina na zapalenie dróg moczowych
Infekcje dróg moczowych są najczęściej spowodowane przez bakterię jelitową Escherichia coli, która przyczepia się do wewnętrznej powierzchni pęcherza moczowego i dróg moczowych.
Proantocyjanidy typu A występujące w owocach żurawiny zapobiegają przywieraniu E. coli do błony śluzowej pęcherza i dróg moczowych.
Nie wszystkie produkty żurawinowe są skuteczne przeciwko infekcjom dróg moczowych. W niektórych suplementach te aktywne substancje zostały utracone w wyniku procesu przetwarzania.
Żurawina przeciw nowotworom
Działanie przeciwnowotworowe soku z żurawiny jest przypisywane obecności związków polifenolowych w owocach.
Badania sugerują, że regularne spożywanie soku z żurawiny hamuje rozwój i rozprzestrzenianie się raka płuc, piersi, okrężnicy, prostaty i innych nowotworów.
Sok żurawinowy zawiera dużą ilość kwasu salicylowego, który wpływa na zmniejszanie obrzęków, zapobiega tworzeniu się skrzepów.
Działanie przeciwgrzybicze soku z żurawiny
W 1968 roku naukowcy z Massachusetts General Hospital badali in vitro wpływ soku z żurawiny na grzyby powodujące choroby skóry. Przebadano dziewięć różnych typów grzybów. Jednym z tych grzybów był Trichophton rubrum. Badania wykazały, że sok z żurawin powstrzymywał wzrost ośmiu z dziewięciu badanych grzybów.
Żurawina zapobiega próchnicy zębów
Według nowych badań sok żurawinowy zapobiega powstawaniu ubytków zębów.
Proantocyjanidyny, związki chemiczne obecne w żurawinie, hamują szkodliwe bakterie przed przyleganiem do zębów. Składniki te hamują wytwarzanie kwasu i chronią przed chorobami przyzębia zapobiegając powstawaniu płytki nazębnej.
Dobra higiena jamy ustnej wraz z konsumpcją żurawiny zaburza patogenny mechanizm próchnicy i ogólnie przyczynia się do dobrego stanu zdrowia jamy ustnej.
Musimy jednak zwracać uwagę na skład soków dostępnych na rynku. Często bowiem zawierają dodatkowo cukier lub inne substancje.
Żurawina w kuchni
Zastosowanie żurawiny w formie kompotów i dżemów może mieć sporo walorów, jednakże w celach fitoterapeutycznych jest niekorzystne, ponieważ gotowanie żurawin niszczy związki chemiczne odpowiedzialne za ich antybakteryjne działanie.
Informacje zamieszczone na stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.
Źródła:
https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/health-benefits-of-cranberry-juice.html
https://www.healthline.com/nutrition/foods/cranberries#section8
http://www.czytelniamedyczna.pl/2474,Zurawina-nowe-spojrzenie-na-wlasciwosci-lecznicze.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz