Z
drowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym.
Schopenhauer

niedziela, 19 sierpnia 2018

Ziemniak  - bogate źródło potasu 

 



Ziemniak jest  doskonałym źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje trawienie.
Stanowi źródło białka o dużej wartości biologicznej. Jest w nim aż 8 z 20 aminokwasów egzogennych, w stosunku bardzo odpowiednim dla naszego organizmu. 
Ponadto zawiera skrobię, węglowodany i sole mineralne – żelazo, fosfor, magnez, wapń, kwas foliowy, a przede wszystkim potas. Obfituje w witaminy A,C,D,K,E,PP i B1,B2,B6.

Ziemniak jest rośliną, która przez dłuższy czas może być wyłącznym pożywieniem człowieka.

Ziemniak upieczony w łupinie jest najlżej strawny. 
Ziemniaki nie tuczą jeśli są spożywane bez dodatków tłuszczowych.

Ziemniaki należy gotować zaraz po obraniu, w niewielkiej ilości wody, aby prawie całkowicie się wygotowała lub na parze. Trzymanie ziemniaków w wodzie kilka godzin przed gotowaniem powoduje, że tracą witaminę C, witaminy z grupy B oraz wiele biopierwiastków.

Gotowane ziemniaki nie powinny być przechowywane dłużej niż 24 godziny.
Nie należy spożywać ziemniaków, które mają choćby maleńkie zielonkawe zabarwienie. Świadczy to o zawartości toksycznej solaniny.


Trawienie ziemniaka zaczyna się już w ustach. Zawarty w ślinie enzym (ptialina) rozkłada skrobię, ale tylko wówczas, gdy w ustach nie mamy jednocześnie białka, tłuszczu lub węglowodanów. Dlatego właśnie powinniśmy jeść ziemniaki osobno lub z warzywami, w przeciwnym razie zalegają one długo w żołądku (do kilku dni) powodując rozkład i nadfermentację i może prowadzić do takich problemów jak zaparcia czy hemoroidy.


Właściwości lecznicze:

  • sprzyja pracy jelit,
  • przeciwwrzodowe,
  • działa gojąco,
  • uspokaja śluzówkę przewodu pokarmowego,
  • działa przeciwskurczowo i moczopędznie,
  • działa przeciwnowotworowo,
  • hamuje rozwój grzybów i bakterii,
  • działa korzystnie na nerki rozpuszczając kamienie,
  • wywar z obierzyn rozpuszcza wszelkie złogi w nerkach,
  • poprawia stan chorych cierpiących na odbijanie, zgagi, mdłości, wymioty,
  • działa korzystnie na serce,
  • ma właściwości przeciwszkorbutowe,
  • leczy egzemę i inne choroby skórne.

Surowy sok z ziemniaków stosowany jest do leczenia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Należy popijać po 1/2 szklanki 3 razy dziennie, 30 minut przed jedzeniem, przez miesiąc.




Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.


Źródła:  

Apteka natury - Jadwiga Górnicka,
Rośliny lecznicze i bogate w witaminy - P. Czikow, J. Łaptiew



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz