Ziemniak - bogate źródło potasu
Ziemniak jest doskonałym źródłem błonnika, dzięki
czemu reguluje trawienie.
Stanowi źródło białka o dużej wartości biologicznej. Jest w nim aż 8 z 20 aminokwasów egzogennych, w stosunku bardzo odpowiednim dla naszego organizmu.
Ponadto zawiera skrobię,
węglowodany i sole mineralne – żelazo, fosfor, magnez, wapń,
kwas foliowy, a przede wszystkim potas. Obfituje w witaminy A,C,D,K,E,PP i B1,B2,B6.
Ziemniak jest rośliną, która przez dłuższy czas może być wyłącznym pożywieniem człowieka.
Ziemniak upieczony w łupinie jest najlżej strawny.
Ziemniaki nie tuczą jeśli są spożywane bez dodatków tłuszczowych.
Ziemniaki należy gotować zaraz po obraniu, w niewielkiej ilości wody, aby prawie całkowicie się wygotowała lub na parze. Trzymanie ziemniaków w wodzie kilka godzin przed gotowaniem powoduje, że tracą witaminę C, witaminy z grupy B oraz wiele biopierwiastków.
Gotowane ziemniaki nie powinny być przechowywane dłużej niż 24 godziny.
Nie należy spożywać ziemniaków, które mają choćby maleńkie zielonkawe zabarwienie. Świadczy to o zawartości toksycznej solaniny.
Trawienie ziemniaka zaczyna się już w ustach. Zawarty w ślinie enzym (ptialina) rozkłada skrobię, ale tylko wówczas, gdy w ustach nie mamy jednocześnie białka, tłuszczu lub węglowodanów. Dlatego właśnie powinniśmy jeść ziemniaki osobno lub z warzywami, w przeciwnym razie zalegają one długo w żołądku (do kilku dni) powodując rozkład i nadfermentację i może prowadzić do takich problemów jak zaparcia czy hemoroidy.
Właściwości lecznicze:
- sprzyja pracy jelit,
- przeciwwrzodowe,
- działa gojąco,
- uspokaja śluzówkę przewodu pokarmowego,
- działa przeciwskurczowo i moczopędznie,
- działa przeciwnowotworowo,
- hamuje rozwój grzybów i bakterii,
- działa korzystnie na nerki rozpuszczając kamienie,
- wywar z obierzyn rozpuszcza wszelkie złogi w nerkach,
- poprawia stan chorych cierpiących na odbijanie, zgagi, mdłości, wymioty,
- działa korzystnie na serce,
- ma właściwości przeciwszkorbutowe,
- leczy egzemę i inne choroby skórne.
Surowy sok z ziemniaków stosowany jest do leczenia choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Należy popijać po 1/2 szklanki 3 razy dziennie, 30 minut przed jedzeniem, przez miesiąc.
Należy popijać po 1/2 szklanki 3 razy dziennie, 30 minut przed jedzeniem, przez miesiąc.
Informacje
zamieszczone na stronie są przeznaczone wyłącznie do celów
edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby
zdrowia.
Źródła:
Apteka natury - Jadwiga Górnicka,
Rośliny lecznicze i bogate w witaminy - P. Czikow, J. Łaptiew
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz