Chrzan zawiera więcej witaminy C niż cytrusy
Chrzan pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia trawienie. Warto go dodawać do tłustych, wędzonych i ciężkostrawnych potraw.
Właściwości:
- bakteriobójcze,
- grzybobójcze,
- wykrztuśne,
- wzmacnia odporność,
- przyspiesza trawienie,
- zapobiega wzdęciom,
- reguluje pracę wątroby i nerek,
- pobudza apetyt,
- poprawie pracę pęcherzyka żółciowego,
- oczyszcza z toksyn
Liście chrzanu zabezpieczają żywność przed szybkim zepsuciem. Mięso czy wędliny, a także masło, ser czy też jaja szczelnie owinięte czystymi liśćmi chrzanu zachowują długo świeżość, nie jełczeją i nie psują się, ponieważ zawarte w liściach glikozydy siarkocyjanowe skutecznie niszczą bakterie, wirusy i grzyby.
Zastosowanie zewnętrzne:
Chrzan doskonale spisuje się także jako lek stosowany zewnętrznie, przy bólach kości i stawów, zwłaszcza przy bólach korzonkowych, rwie kulszowej, reumatyzmie.
Nalewka chrzanowa
Składniki:100 g tartego chrzanu, 250 ml wódki,
Przygotowanie: Chrzan
zalewamy wódką i odstawiamy na tydzień w zakręconej butelce. Następnie
odcedzamy nalewkę przez gęste płótno, a pozostałość wyciskamy ręcznie.
Przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Stosujemy do wcierania w chore miejsca.
Zastosowanie chrzanu w sadzie
Przeciwko owocówce jabłkóweczce oraz owocówce śliwkóweczce
Zanim sięgniemy po środki chemiczne, wykorzystajmy te, które daje natura. Skutecznym naturalnym środkiem przeciwko owocówkom jest oprysk naparem z chrzanu. 30 dag świeżych liści i korzeni chrzanu zalewamy 10 litrami wrzącej wody. Po wystygnięciu pryskamy drzewa preparatem bez rozcieńczenia.
Informacje
zamieszczone na stronie są przeznaczone wyłącznie do celów
edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby
zdrowia.
Jadwiga Górnicka - Apteka Natury,
www.tygodnik-rolniczy.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz