Z
drowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym.
Schopenhauer

niedziela, 5 maja 2019

Szparagi - wiosenny afrodyzjak dla kobiet

 



Łącznie, na całym świecie powierzchnia uprawy szparagów zajmuje 168,12 tys. ha, a największe uprawy znajdują się w Chinach, Niemczech, Meksyku oraz Peru.
Powierzchnia upraw w Polsce to ok. 1,6-2,0 tys. ha i z każdym rokiem się powiększa.


Większa część uprawianych w Polsce szparagów jest eksportowana do Niemiec, a także do Holandii, Francji i Belgii.

Szparag lekarski (Asparagus officinalis L.) jest byliną, która dziko występuje w obszarze leżącym nad Morzem Śródziemnym.  Ze względu na walory smakowe i zdrowotne uprawiany jest na całym świecie.

Częścią jadalną szparaga są młode pędy tzw. wypustki.

Na rynku możemy spotkać szparagi w kolorze białym, zielonym i fioletowym. Wszystkie są pędami tego samego gatunku. Kolor jest wynikiem sposobu uprawy.

Szparagi zielone rosną wysoko nad ziemią i zabarwiają się pod wpływem słońca. Są najcieńsze,mają wyraźny smak; są miękkie i nie trzeba ich obierać; dostarczają najwięcej wartości odżywczych.

Szparagi białe rosną pod ziemią; pozbawione światła słonecznego nie wytwarzają żadnego barwnika; są twarde i wymagają obierania – tracą przez to część cennych składników.

Szparagi fioletowe rosną nisko nad ziemią, wymagają szybkiego zbioru, bo przy dłuższym kontakcie ze słońcem barwić się będą na zielono; są najrzadszą spośród trzech wersji; mają w składzie najwięcej cukrów i najmniej błonnika.

 

Co zawierają szparagi?

  • potas,
  • fosfor,
  • wapń,
  • magnez,
  • sód,
  • żelazo,
  • cynk,
  • witaminy: A, C, E, B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy, 
  • flawonoidy m. in. rutyna (uszczelnia naczynia krwionośne), kwercetyna,(obniża ryzyko zawału serca, zapobiega powstawaniu miażdżycy i żylaków, działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, przeciwwrzodowo, a także przeciwnowotworowo),
  • inulina (fermentuje w przewodzie pokarmowym i staje się pożywką dla dobroczynnych bakterii zamieszkujących nasz przewód pokarmowy)
  • saponiny

 


Szparagi działają moczopędnie, przyspieszają perystaltykę jelit oraz obniżają ciśnienie krwi.

 

 Szparagi jako afrodyzjak


 
Kwas foliowy zawarty w szparagach reguluje poziom histaminy we krwi (histamina – neuroprzekaźnik powodujący rozkurcz i wzrost przepuszczalności naczyń krwionośnych oraz intensyfikujący doznania miłosne). 
Oprócz tego szparagi zawierają fitoestrogeny, które zwiększają popęd płciowy u kobiet ponieważ działają podobnie jak estrogen – odpowiadający za popęd płciowy.







Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.


Źródła: 

http://mamsmak.com
https://gazetakrakowska.pl

7 komentarzy:

  1. Good day! I simply wish to give you a big thumbs up for the great info you have got here on this post.
    I will be coming back to your blog for more
    soon.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I am happy that you are interested in my content. thank you for a nice comment and invite you again. :)

      Usuń
  2. This information is priceless. Where can I find out more?

    OdpowiedzUsuń
  3. I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether or not this publish
    is written via him as nobody else recognise such particular about my problem.
    You are amazing! Thanks!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I'm glad that my content is helpful. It makes me really happy to help others :)

      Usuń
  4. Thanks for sharing your thoughts on a. Regards

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. You're welcome. :)I hope next content will be just as interesting. Greeting!

      Usuń