Granat to owoc z ogromnym ładunkiem właściwości zdrowotnych
Od tysięcy lat owoc granatowca jest symbolem płodności i obfitości z powodu dużej ilości nasion. Jeden owoc może ich mieć nawet 600.
Uprawiany jest w Iranie, Indiach, krajach śródziemnomorskich, takich jak: Turcja, Egipt, Tunezja, Hiszpania, Maroko.
Granat jest najsilniejszym przeciwutleniaczem wśród wszystkich roślin!
W nasionach granatu znajduje się bardzo dużo łatwo przyswajalnych polifenoli (flawonoidy, kwas elagowy).
W skórce i w soku znajduje się niezwykle silny polifenol o nazwie punicalagins.
Sok z granatu ma trzy razy większą aktywność przeciwutleniającą niż czerwone wino i zielona herbata.
Co zawiera owoc granatu?
- witaminy: C, K, E, B (PP, kwas foliowy);
- mikroelementy: potas, żelazo, magnez, fosfor, krzem, wapń, jod;
- kwasy organiczne;
- błonnik;
- fitohormony,
- garbniki
Często ludzie mają problem z wydostaniem nasion granatowca.
Poniżej link do filmu, który pokazuje jak zrobić to w prosty sposób.
https://www.youtube.com/watch?v=zZE9G9Hw0Vg
Jak działa granat:
Przeciwpasożytniczo
Niedojrzałe owoce granatowca, dzięki zawartości garbników i alkaloidów paraliżują glisty, owsiki, tasiemce, włosogłówki, motylice i inne pasożyty płaskie oraz obłe. Tracą one wówczas zdolność przyczepiania się do ścian przewodu pokarmowego i drążenia tkanek jelit. Używając później środków przeczyszczających można usunąć pasożyty z przewodu pokarmowego.
Obniża poziom złego cholesterolu, odblokowuje naczynia krwionośne, chroniąc, tym samym przed miażdżycą.
Działa ochronnie na nerki i wątrobę.
Wzmacnia odporność.
Hamuje powstawanie komórek nowotworowych sutka, prostaty, jelita grubego, płuc i skóry.
Dzięki zawartości fitoestrogenów łagodzi objawy menopauzy oraz napięcia przedmiesiączkowego.
Jest bardzo polecany w diecie dla cukrzyków, gdyż reguluje poziom cukru we krwi.
Działa korzystnie na psychikę i układ nerwowy.
Pomaga w leczeniu stanów zapalnych stawów - hamuje niszczenie chrząstek stawowych i zmniejsza dolegliwości bólowe.
Zaleca się płukanie jamy ustnej sokiem z granatu przy zakażeniach bakteryjnych, zapaleniu dziąseł i ozębnej.
Chroni przed mikroorganizmami nazębnymi.
Obniża ciśnienie krwi i wspomaga prawidłową pracę serca.
Działa bakteriobójczo i grzybobójczo.
Jest pomocny w leczeniu koinfekcji boleriozy - mycoplasmy i bartonelli.
Poprawia pamięć i zapobiega chorobie Alzheimera.
Owoc granatowca zawiera "prekursora", który we współpracy z mikroorganizmami zamieszkującymi jelita powoduje prawidłową odbudowę naszych komórek.
Dla sportowców
Spożywanie granatów lub picie z nich soków wpływa na poprawę wydajności ćwiczeń i opóźnienie zmęczenia.
Badania przeprowadzone na starszych myszach (ok. 2 lat) wykazały o 42% większą wytrzymałość podczas biegania niż u myszy w tym samym wieku w grupie kontrolnej.
Granat zapobiega degeneracji mięśni wraz z wiekiem, a także przeciwdziała innym skutkom starzenia. Dodaje sił witalnych.
Wpływa także na urodę - odmładza i spłyca zmarszczki. Kwas elagowy zawarty w granacie wpływa na lepsze nawilżenie skóry.
Zwiększa libido i wpływa na płodność.
Badania przeprowadzone przez Queen Margaret University w Edynburgu wykazały, że spożywanie czystego soku z granatu znacznie zwiększyło poziom testosteronu w ślinie (średnio o 24%), a także miało pozytywny wpływ na ciśnienie krwi i nastrój.
Podwyższony poziom testosteronu może prowadzić do zwiększonego libido.
Sok z granatu może także wpływać na zwiększenie stężenia plemników w najądrzach, ruchliwość plemników, gęstość komórek nasiennych, średnicę kanalików nasiennych i grubość warstwy komórek zarodkowych.
Uwaga!
Granat może zakłócać działanie niektórych leków.
Informacje
zamieszczone na stronie są przeznaczone wyłącznie do celów
edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby
zdrowia.
Źródła:
I have become happy to have a look at this newsletter after searching at google, after reading I have written a chunk of the article about injections for chronic back pain Thank you for the thing and supporting me.
OdpowiedzUsuń