Z
drowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym.
Schopenhauer

niedziela, 28 stycznia 2018

Czosnek - naturalny antybiotyk, lek na nadciśnienie, miażdżycę i nie tylko


czosnek - naturalny antybiotyk


Czosnek łac. Allium sativum L. to warzywo, przyprawa, a także roślina lecznicza.

Spożywano go już w Babilonii 4500 lat przed naszą erą. 


Czosnek jest bardzo bogaty w witaminy: C, A, B, B1, PP, a także mikroelementy: wapń, selen, potas, żelazo, magnez, fosfor, siarkę, jod

Obniża poziom cholesterolu, zmniejsza odkładanie blaszek miażdżycowych, a także zwiększa aktywność fibrynolityczną - czyli zdolność do rozpuszczania się skrzepów we krwi, jednocześnie więc chroni przed wystąpieniem zatoru naczynia krwionośnego.

Jest naturalnym antybiotykiem, ale w przeciwieństwie do tych sztucznych antybiotyków nie niszczy potrzebnej nam naturalnej flory bakteryjnej. Występująca w czosnku allistatyna niszczy nawet gronkowce.

W czasie II wojny światowej w przyfrontowych szpitalach radzieckich pod rany zakładano płaskie pudełeczka, wymiarem większe od rany, napełnione utartym czosnkiem i cebulą pół na pół. Masa ta nie dotykała ran. W oparach czosnku i cebuli rany goiły się szybko, nawet u takich chorych, u których dotychczas wszystko goiło się źle.



Czosnek w kuchni

czosnek jako przyprawa i roślina lecznicza

Czosnek ma bardzo szerokie zastosowanie jako przyprawa kuchenna. Dodajemy go do potraw mięsnych, ale także do podniesienia walorów smakowych zupy grochowej, pomidorowej, fasolowej czy ogórkowej. 

Dla zachowania jednak wszystkich wartości zdrowotnych zawartych w czosnku warto spożywać go na surowo
Świetnie smakuje sos majonezowo-jogurtowy ze świeżo wyciśniętym czosnkiem, albo sos vinegret do sałatki wzbogacony o smak świeżego czosnku.



Czosnek - legalny doping



Budowniczym piramid w Egipcie podobno podawano czosnek, by zwiększyć ich wytrzymałość na wysiłek, a rzymscy legioniści zjadali czosnek, by mieć większą moc podczas bitew.

czosnek naturalny dopalaczNaukowcy w Turcji potwierdzili tezę tych niezwykłych właściwości czosnku.
Podali oni losowo wybranym, wytrenowanym studentom sproszkowany czosnek oraz placebo.
Wyniki badań pokazały, że u osób, które spożyły czosnek wzrosła wartość VO2 max (maksymalny pobór tlenu w warunkach maksymalnego wysiłku).
Można więc wyciągnąć wniosek, że czosnek zwiększa wydolność organizmu, a co za tym idzie pozwala na większy wysiłek z podobnym poziomem zmęczenia.




Zastosowanie czosnku wewnętrznie:


  • artretyzm,
  • ogólne osłabienie,
  • astma,
  • astenia,
  • biegunka,
  • czerwonka,
  • brak apetytu,
  • gościec stawowy,
  • hemoroidy,
  • kamienie nerkowe,
  • koklusz,
  • krztusiec,
  • nadciśnienie tętnicze krwi,
  • niedostateczne wydzielanie soków trawiennych,
  • obrzęk nóg,
  • odbijanie,
  • odtruwanie wątroby,
  • pasożyty jelitowe,
  • reumatyzm,
  • miażdżyca,
  • wzdęcia,
  • wiatry,
  • zaburzenia równowagi w pracy gruczołów wydzielania wewnętrznego,
  • zakażenie gardła i krtani,
  • zakażenie dróg oddechowych,
  • zapobieganie nowotworom,
  • zapalenie płuc i oskrzeli,
  • zakłócenie krążenia krwi z powodu nadmiernej krzepliwości,
  • zakłócenie czynności ukrwienia naczyń mózgowych,
  • żylaki,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwwirusowe


Zastosowanie zewnętrzne:


Na ból ucha: wprowadzić do ucha długi kawałek gazy(żeby można z powrotem go wyciągnąć), zawierający starty ząbek czosnku.

Ukąszenia owadów: wyciągnąć żądło i pocierać kawałkiem czosnku


Badania naukowe


Z badań przeprowadzonych w Prowincjonalnym Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób w Chinach w Jiangsu wynika, że ludzie, którzy spożywali czosnek przynajmniej dwa razy w tygodniu podczas siedmioletniego okresu badań, mieli o 44 procent mniejsze ryzyko zachorowania na raka płuc.

Naukowcy, którzy opublikowali swoje badania w czasopiśmie Cancer Prevention Research, przeprowadzili bezpośrednie wywiady z 1442 pacjentami z rakiem płuc i 4543 zdrowymi osobami. Pytano ich o dietę i styl życia, w tym o palenie papierosów i o to, jak często zjadali czosnek.
Autorzy badania napisali: "Obserwowano ochronne związki pomiędzy spożyciem surowego czosnku i rakiem płuc ze wzorem dawka-odpowiedź, co sugeruje, że czosnek może potencjalnie służyć jako środek chemo-prewencyjny w przypadku raka płuc.

Organiczne związki siarki znajdujące się w czosnku zostały zidentyfikowane jako skuteczne w niszczeniu komórek w glejakach (rodzaj guza mózgu).
Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Południowej Karolinie opisali w czasopiśmie Cancer, że trzy czyste związki siarki organicznej z czosnku - DAS, DADS i DATS-wykazały skuteczność w eliminacji komórek nowotworowych mózgu, a najbardziej skuteczny okazała się DATS.




Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.
Źródła:  

Jadwiga Górnicka "Apteka Natury"

https://www.medicalnewstoday.com/articles/265853.php


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz