Z
drowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym.
Schopenhauer

niedziela, 14 stycznia 2018

MIÓD I PRODUKTY PSZCZELE


miód i produkty pszczele


Od niepamiętnych czasów pszczoła towarzyszyła człowiekowi. Jej przysłowiowa pracowitość i wydajność wzbudza u nas podziw, a jej zdolności komunikacyjne i społeczne mogą inspirować.

Albert Einstein powiedział kiedyś "Jeśli wyginą pszczoły człowiekowi zostaną 4 lata istnienia."

Faktem jest, że 85% roślin wymaga zapylania, więc bez pszczół nie będzie większości roślin.

Ogromnym zagrożeniem dla pszczół jest uprawa roślin genetycznie modyfikowanych.
Pszczoła, która "usiądzie" na kwiatek rośliny genetycznie zmodyfikowanej nie potrafi znaleźć drogi powrotnej do ula i ginie.

Pszczoły oprócz miodu wytwarzają także mleczko pszczele, propolis, pyłek pszczeli i wosk pszczeli.

Od początku ludzkości wszystkie te produkty służyły człowiekowi do zapobiegania i leczenia chorób.
Niemcy mówią nawet, że jeden ul jest w stanie pozbawić chleba 10 lekarzy.

Wszystkie składniki produktów pszczelich mają bardzo wysoką przyswajalność np. żelazo z jarzyn przyswaja się tylko w 10%, z mięsa 20-25%, a z produktów pszczelich w 90%.


Co zawiera miód?


miód z pyłkiem pszczelim

  • cukry,
  • związki mineralne m. in: żelazo, magnez, potas, fosfor, wapń, sód,
  • kwasy organiczne,
  • witaminy: B1, B2, kwas foliowy, B6, kwas nikotynowy, B5, B12, biotynę, C (szczególnie miód gryczany),
  • białka (ok. 0,35%),
  • barwniki i olejki eteryczne



Miody polskie są jednymi z najlepszych na świecie. Zawierają do 380 aktywnych składników.

Miód z Chin jest lejący i nasączony szkodliwym dla człowieka chloramfenikolem - antybiotykiem zapobiegającym fermentowaniu.

Każdy miód prędzej czy później krystalizuje, a podgrzewanie go do temperatury powyżej 42 stopni niszczy wszystkie jego walory zdrowotne.

Trzeba również unikać wystawiania miodu na słońce, gdyż promienie UV niszczą bardzo ważne enzymy w nim zawarte.



Właściwości miodu



Jest szczególnie wskazany dla dzieci i młodzieży ponieważ wpływa na przyrost wagi, wzmacnia odporność i ułatwia rozwój umysłowy. 

Wpływa na poziom hemoglobiny i czerwonych krwinek.

Stymuluje odporność człowieka.

Działa przeciwmiażdżycowo.

Ma regulujący wpływ na poziom insuliny i cukru we krwi.

Obniża poziom kwasu moczowego i kreatyniny. Zapobiega tworzeniu się piasku nerkowego i kamicy nerkowej.

Spożywany przez kobiety w ciąży zapobiega uszkodzeniu płodu i innym powikłaniom wynikającym z zawartości w pożywieniu matki metali ciężkich.

Powinien być spożywany przez ludzi mających wyczerpującą pracę zawodową, zarówno pod względem fizycznym jak i psychicznym.

Chroni organizm przed patogennym działaniem toksynprzeciwdziała negatywnemu działaniu kawy, herbaty, nikotyny i alkoholu.

Działa antybiotycznie na wszystkie rodzaje bakterii (nawet na gronkowca), grzyby.  

Smarowanie ran miodem zapobiega powstawaniu blizn.


Odmiany miodów nektarowych



Miód akacjowy


Zawiera dużą ilość fruktozy, co powoduje, że krystalizuje powoli. Ma zastosowanie w schorzeniach przewodu pokarmowego, w stanach zapalnych przewodu pokarmowego np. po antybiotykoterapii - odbudowuje przewód pokarmowy.



Miód lipowy


Stosowany w chorobach górnych dróg oddechowych, grypie, przeziębieniu, anginie, zapaleniu zatok obocznych nosa, oskrzeli, w chorobach dróg moczowych, schorzeniach reumatycznych, nerwicach Wykazuje działanie przeciwzapalne i antybiotyczne.


Miód gryczany


Zawiera dużo witaminy C. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Zapobiega i leczy schorzenia układu krążenia, szczególnie na tle miażdżycowym.


Miód wrzosowy


Stosowany w zapaleniach dróg moczowych i gruczołu krokowego (leczy prostatę), kamicy nerkowej, dnie oraz zapaleniach jelit i w biegunkach. Charakteryzuje się niską aktywnością antybiotyczną.


Miód wielokwiatowy


Charakteryzuje się niską aktywnością antybiotyczną. Jego walory odżywczo-lecznicze zależą od różnorodności roślin, z których pszczoły zbierały pożytek. Stosowany szczególnie w schorzeniach alergicznych.




Odmiany miodów spadziowych




Miód spadziowy ze spadzi iglastej


Wykazuje działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, wykrztuśne. Charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Stosowany w stanach zapalnych dróg oddechowych, zatok, gardła, anginie, chorobach stawów, skóry oraz układu nerwowego.


Miód spadziowy z drzew liściastych


W Polsce występuje rzadko, głównie z topoli, lipy i brzozy. Odznacza się nieprzyjemnym smakiem. Wykazuje działanie moczo- i żółciopędne, przeciwzapalne oraz dezynfekujące.


Miód spadziowo nektarowy


Wyróżnia się wysoką aktywnością antybiotyczną. Wskazania lecznicze jak dla miodu spadziowego i nektarowego danego gatunku.





Miód Manuka


Występuje tylko w Nowej Zelandii i Północnej Australii.

Jego wysoka cena wynika pewnie także z tego, że proces jego wytwarzania zajmuje dużo czasu. Musi on leżakować od jednego roku do dwóch lat w specjalnych kadziach, gdzie dojrzewa, co powoduje, że wytwarza się w nim substancja zwana Metyloglioksal (MGO). Podczas tego leżakowania kilkakrotnie badana jest bioaktywność tego miodu.

MGO to substancja o silnych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych. 

Metyloglioksal nie ulega rozkładowi podczas ogrzewania. Miód ten można nawet gotować przez 10-20 minut.

Chorzy na cukrzycę nie powinni spożywać miodu manuka.





Pyłek pszczeli



pyłek pszczeli najzdrowszy pokarm


Co zawiera pyłek?


Badania wykazały, że pyłek pszczeli zawiera 471 biokomponentów. Jest to jedyny, pełnowartościowy i kompletny produkt niezbędny do podtrzymania i utrzymania życia.

Znajdują się w nim wszystkie witaminy i mikroelementy -  zarówno te rozpuszczalne w tłuszczach jaki i te rozpuszczalne w wodzie.


Stwierdzono, że pyłek zawiera większą ilość aminokwasów niż mięso wieprzowe, wołowe czy sery.


Właściwości pyłku pszczelego


  • działa antybakteryjnie,
  • jest cenną odżywką w stanach rekonwalescencji i niedożywienia,
  • ma działanie wzmacniające w stanach wyczerpania i zmęczenia psycho-fizycznego
  • poprawia intelekt w przypadku opóźnionego rozwoju (zwłaszcza pyłek z gryki),
  • poprawia apetyt u dzieci,
  • chroni układ naczyniowy mózgu (zapobiega udarom!),
  • dzięki zawartości argininy, z której powstają substancje rozszerzające naczynia krwionośne powoduje lepsze ukrwienie i nie dopuszcza do sklejania się płytek krwi,
  • wzmacnia odporność,
  • chroni przed promieniowaniem jonizującym,
  • znakomicie wzmacnia pracę serca (nie ma przeciwwskazań przy spożywaniu leków sercowo-naczyniowych),
  • przeciwdziała zatorom krwi,
  • zwiększa ilość hemoglobiny,
  • regeneruje wątrobę,
  • zapobiega wypadaniu włosów i poprawia ich wzrost,
  • działa przeciwmiażdżycowo,
  • uszczelnia jelita i regeneruje kosmki jelitowe,
  • stosowany w chorobach przewodu pokarmowego - uporczywe zaparcia, przewlekłe biegunki, wrzodziejące zapalenie jelita grubego (w połączeniu z propolisem), a także choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
  • spożywanie 15 g dziennie zapobiega zmianom chorobowym w gruczole krokowym,
  • poprawia spermatogenezę u mężczyzn,
  • zapobiega poronieniom,
  • leczy niedokrwistość wynikającą z niedoboru żelaza

Stosowanie pyłku


Zaleca się stosowanie dwóch łyżek pyłku dziennie.

Pyłek należy rozpuścić w 1/4 szklanki wody z maleńką ilością miodu i pozostawić na noc
Rano wypijamy. Można zrobić odwrotnie tzn. pozostawić na cały dzień i wypić wieczorem. :)

Każde ziarenko pyłku otoczone jest półprzepuszczalną błonką i składniki uwalniają się dopiero kiedy ziarenko zostaje namoczone. Jeśli więc nie rozpuścimy pyłku w wodzie to pyłek "przejdzie" przez nasz organizm bezużytecznie lub skorzystamy z niego najwyżej w kilku procentach.

Dodatek miodu powoduje wzajemne wspomaganie się składników pyłku składnikami miodu.



Pyłek pszczeli dla sportowców

przyrost siły, budowanie masy mięśniowej

British Sports Council wykazało, że codzienne spożywanie pyłku pszczelego powoduje przyrost siły nawet o 40-50 %.

Pyłek pszczeli dzięki zawartości wszystkich, niezbędnych aminokwasów wpływa na skuteczne budowanie masy mięśniowej.





Pierzga - ukiszony pyłek


Pyłek pszczeli zostaje przez pszczoły ulowe wymieszany z wydzieliną gruczołów ślinowych i miodem, a następnie ubity główką, żeby zabezpieczyć go przed dostępem powietrza. Ulega on wówczas fermentacji mlekowej, która go konserwuje(powstają zapasy pokarmu dla pszczół na zimę) i czyni łatwo strawnym. 

Stosujemy rozpuszczając (podobnie jak pyłek) płaską łyżkę w 1/4 szklanki wody.


Mleczko pszczele


Jest wydzieliną gruczołów gardzielowych młodych pszczół robotnic . Matka pszczela jest karmiona tylko mleczkiem pszczelim i tylko dzięki temu pokarmowi staje się matką a nie pszczołą robotnicą.

Skład mleczka pszczelego, które spożywa matka wpływa też na długość jej życia. Zwykła pszczoła robotnica żyje ok. 30-35 dni, a matka pszczela od 4 do 6 lat. Taka jest wielka moc tego pokarmu.


Działanie mleczka pszczelego


  • powoduje zwiększenie i przedłużenie żywotności
  • przyspiesza dojrzewanie płciowe,
  • zwiększa rozrodczość,
  • anabolizujące powodując przyrost masy ciała,
  • regenerujące na tkanki miękkie jak i kości,
  • zapobiega odwapnieniu przy złamaniach jak i osteoporozie,
  • przeciwdrobnoustrojowe,
  • przeciwbakteryjne (skutecznie niszczy gronkowce, wąglika)
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwdrożdżakowe,
  • przeciwpierwotniakowe,
  • przeciwnowotworowe - wspomagająco,
  • osłaniające przed promieniowaniem jonizującym,
  • uodparniające,
  • detoksykujące - osłania tkankę wątrobową przed substancjami toksycznymi,
  • zwiększa ilość hemoglobiny, czerwonych krwinek oraz żelaza we krwi,
  • eliminuje uderzenia gorąca podczas menopauzy


Propolis - kit pszczeli


Jest to bardzo złożona substancja, bogata w liczne biologicznie czynne związki chemiczne (ponad 300). Ponad połowę składu propolisu stanowią żywice różnych drzew i innych roślin, jest w nim także pyłek kwiatowy oraz enzymy. Zawiera ponadto 50 flawonoidów (czyli antyoksydantów neutralizujących wolne rodniki, które przyczyniają się do szybszego starzenia się organizmu i powodują większość chorób)

Kit służy pszczołom m. in. do dezynfekowania wnętrza ula, dzięki czemu jest on wolny od bakterii, pleśni, grzybów itp.


Działanie propolisu


  • reguluje napięcie ścian żył,
  • przeciwbakteryjne(nawet przeciw bakteriom typu gronkowiec),
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwwirusowe,
  • zapobiega przetwarzaniu komórek przednowotworowych w nowotworowe,
  • lekko obniża ciśnienie,
  • wspomaga leczenie boreliozy,
  • pobudza produkcję kolagenu w stawach,
  • poprawia wzrok,
  • leczy stany zapalne jelit,
  • wpływa dobroczynnie na psychikę,
  • wzmacnia organizm,
  • poprawia pamięć,
  • poprawia sprawność fizyczną i psychiczną,
  • znieczulające,
  • regenerujące,
  • żółciotwórcze i żółciopędne,
  • przeciwmiażdżycowe,
  • etanolowy ekstrakt propolisu zwiększa sprawność intelektualną i zdolność zapamiętywania u osób starszych,
  • maść propolisowa stosowana zewnętrznie na oparzenia, odmrożenia, rany, wrzody, hemoroidy, żylaki, odleżyny,
  • maść z propolisu leczy opryszczkę szybciej niż znany lek na literę "Z",
  • leczy chroniczne zapalenia zatok,
  • leczy zakażenia błon śluzowych, pochwy i szyjki macicy





Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.


Źródła:

"Miód i produkty pszczele w profilaktyce i leczeniu" J. Gal,
"Apteka natury" J. Górnicka,







https://vitalia.pl/artykul6079_Pylek-pszczeli-wspomaga-przyrost-miesni.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz