Z
drowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym.
Schopenhauer

niedziela, 7 stycznia 2018

Papryka na odporność, odchudzanie, odtruwanie, walkę z nowotworami


ostra papryka kapsaicyna odchudzanie

Papryka czyli pieprzowiec łac. Capsicum L. należy do rodziny psiankowatych i pochodzi z Ameryki Południowej i Centralnej.

Co zawiera papryka?


  • witamina C (4 razy więcej niż w cytrynie),
  • witamina E,
  • witamina A,
  • witamina B2, B6 i kwas foliowy,
  • potas,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • przeciwutleniacze (chronią organizm przed wolnymi rodnikami - sprawcami chorób i procesu starzenia)

Istnieje wiele odmian ostrej papryki. Stopień ostrości określa się według skali Scoville'a (SHU).
Przykładowe stopnie ostrości popularnych odmian:
  • chili - ok. 175 000 SHU,
  • jalapenos - 2 500 - 8 000 SHU,
  • Cayenne - 30 000 - 50 000 SHU,
  • Habanero - do nawet 580 000 SHU
Ostre odmiany papryki zawierają kapsaicynę odpowiadającą za jej piekący smak. Kapsaicyna wywołuje uczucie pieczenia w kontakcie z błonami śluzowymi.



Właściwości kapsaicyny:


  • niszczy komórki nowotworowe,
  • zmniejsza stany zapalne,
  • działa przeciwbólowo,
  • pomaga spalać tłuszcz (przyspiesza odchudzanie),
  • obniża ciśnienie,
  • reguluje poziom cukru,
  • chroni przed patogenami,
  • zapobiega infekcjom zatok,
  • pobudza przemianę materii (wspomaga odchudzanie),
  • działa odtruwająco,
  • zwiększa libido,
  • poprzez zwiększanie przepływu krwi do płuc przynosi ulgę chorym na astmę,
  • przynosi ulgę przy łuszczycy,
  • zapobiega i leczy wrzody żołądka i dwunastnicy,
  • pobudza wydzielanie endorfin (uczucie euforii),
  • "dodaje energii",
  • działa moczopędnie i napotnie,
  • hamuje rozwój bakterii i grzybów,
  • zapobiega skrzepom,
  • pomaga przy zimnych rękach i stopach,
  • obniża cholesterol


Papryka ostra na odchudzanie


Badania przeprowadzone przez angielskich naukowców wykazały, że jedna łyżeczka ostrej papryki podana do posiłku podnosi metabolizm o 25%.

Kapsaicyna zawarta w ostrej papryce przyspiesza spalanie tłuszczu, a także wpływa na hormony regulujące apetyt, co powoduje jego zmniejszenie.

By zjeść mniej (zmniejszyć apetyt) dodawaj do posiłku ostre papryczki.



Zdrowotne działanie ostrej papryki


Badania naukowe przeprowadzone w Chinach na osobach w wieku 30-70 lat wykazały, że ci, którzy jedli pikantne potrawy 6-7 razy w tygodniu mieli o 14% niższe ryzyko przedwczesnej śmierci niż ci, którzy jedli pikantne potrawy mniej niż 1 raz w tygodniu.

U osób spożywających częściej ostre dania występowało mniejsze ryzyko zgonu z powodu nowotworu, choroby niedokrwiennej serca i układu oddechowego.

Badania dowodzą również, że przekonanie iż ostre jedzenie może źle wpływać na żołądek i pogarszać stan osób chorych na na wrzody to mit.

Okazuje się bowiem, że ostra papryka w rzeczywistości chroni przed uszkodzeniami żołądka wywołanymi np. przez przeciwzapalne środki przeciwbólowe.

Według dr Różańskiego zażycie 1-3 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki i popicie gorącą herbatą ma działanie euforyzujące, wzmacniające i rozgrzewające.

Jak mówi Ryszard Grzebyk - osteopata, doktor medycyny naturalnej i chińskiej, gdyby pacjenci z żylakami zaczęli nagminnie używać ostrej papryki ( w połączeniu z dużą ilością tłuszczu np. oleju lnianego) to firmy produkujące preparaty na żylaki by zbankrutowały. 


Działanie antynowotworowe kapsaicyny



Kolejne badania naukowe wykazały, że kapsaicyna niszczy mitochondria komórek rakowych co hamuje ich dalszy podział i rozrost. Działanie to dotyczy każdego rodzaju nowotworu.



Zewnętrzne zastosowanie 




Kapsaicyna jest składnikiem wielu maści do stosowania przeciw bólom stawów, mięśni, nerwobólom.

Posypanie świeżej krwawiącej rany sproszkowaną ostrą papryką nie wywołuje pieczenia a szybko tamuje krwawienie, dezynfekuje i przyspiesza gojenie.

Olej z papryką cayenne ma pomagać przy bólu zęba.


Ostra papryka - afrodyzjak


ostra papryka zwiększa popęd seksualny, pogłębia doznania



Zażywanie 1 łyżeczki 1-2 razy dziennie zwiększa popęd seksualny i pogłębia odczuwanie bodźców seksualnych.








Przeciwwskazania


Osoby zażywające leki na rozrzedzenie krwi powinny raczej unikać kapsaicyny.

Nie powinno się podawać ostrej papryki dzieciom poniżej 12 roku życia, ponieważ nie mają one jeszcze dobrze rozwiniętych mechanizmów przetwarzających kapsaicynę.

U niemowląt kapsaicyna może wywołać gwałtowną śmierć.

Kobiety karmiące nie powinny spożywać ostrej papryki.

Zbyt duża ilość ostrej papryki może nadmiernie podrażnić przewód pokarmowy, nerki i cewkę moczową, wywołać złe samopoczucie, wysypkę i "uderzenia gorąca".

Dawka śmiertelna kapsaicyny wynosi od 56 do 512 mg/kg.
Dla przeciętnego, dorosłego człowieka trzeba by ok. 3,5 g tego związku.
Tymczasem intensywną ostrość posiłku uzyskujemy już przy dawce 1-2 mg w 1 kg żywności. Trudno więc byłoby go przedawkować. :)

Kapsaicyna nie rozpuszcza się w wodzie tylko w alkoholu i tłuszczach. Dlatego popijanie wodą nie zmniejsza a wzmaga uczucie pieczenia
Pomaga popicie dowolnym tłuszczem roślinnym lub tłustym jogurtem. Alkohol podobno również pomaga, a także lizanie lodów.


Kapsaicyna dla sportowców

kapsaicyna zwiększa wytrzymałość fizyczną przyspiesza regenerację



Kapsaicyna "dodaje energii", zwiększa wytrzymałość fizyczną oraz przyspiesza regenerację po długich i ciężkich treningach.




Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.



Źródła:








http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/papryka-slodka-i-ostra-wlasciwosci-lecznicze-i-wartosci-odzywcze-w-pap_34577.html

Rak to nie wyrok - Ryszard Grzebyk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz