Kasza jaglana - bezglutenowa królowa wszystkich kasz
Jak dla mnie, nie tylko najzdrowsza, ale również najsmaczniejsza z kasz. Z przyjemnością się nią zajadam, nawet taką tylko ugotowaną z wodą, bez żadnych dodatków.
Warunkiem jednak takiego wspaniałego smaku i ogromnych wartości zdrowotnych jest sprawdzone źródło pochodzenia kaszy. Musi być koniecznie ekologiczna.
Niestety w dzisiejszych czasach w innych niż te ekologiczne uprawach do suszenia zbóż używa się (o zgrozo!)środków chemicznych zawierających glifosat, który przyczynia się do powstawania wielu chorób, w tym nowotworowych, a także bezpłodności.
Co zawiera kasza jaglana?
Kasza jaglana to prawdziwa bomba witaminowa - obfituje w witaminy z grupy B,
lecytynę i sporo soli mineralnych. Jest doskonałym źródłem krzemu poprawiającego wygląd włosów, skóry, zębów czy paznokci.
Krzem ma jednak o wiele większe znaczenie. Wszystkie choroby, nie mogłyby się rozwijać w ciele człowieka, gdyby tylko ludzie mieli w organizmie dostateczną ilość krzemu.
Krzem, zapewnia elastyczność ścianek naczyń i odpowiada za
komunikację z mózgiem dotyczącą rozszerzania i zwężania naczyń.
Kasza jaglana zawiera również wysoki poziom białka i węglowodanów, które powoli uwalniają się
do krwi podczas trawienia i dzięki temu zapewniają mózgowi stały dopływ energii.
Jest lekkostrawna.
W kaszy jaglanej
znajduje się również lecytyna, która poprawia pamięć.
Ponieważ nie zawiera glutenu, zalecana jest dla osób na
diecie bezglutenowej.
Informacje zamieszczone na stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.
Źródła:
http://www.eioba.pl/a/4owt/desykacja-roslin-czemu-polscy-rolnicy-truja-nas-bezmyslnie,
http://dzielneniewiasty.blogspot.com/2013/10/kasza-jaglana-pyszna-i-zdrowa-bomba.html;
http://vistafit.manifo.com/krzem-pierwiastek-zycia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz