Lucerna siewna - bogate źródło witamin i pierwiastków śladowych
Lucerna znana jest jako środek wzmacniający organizm, ale też często niedoceniana i używana tylko jako zielony nawóz pod inne rośliny lub jako pasza dla krów zwiększająca ich mleczność.
Co zawiera lucerna?
Ziarno lucerny jest super pokarmem i zapewnia idealny zestaw witamin i pierwiastków śladowych.
Skiełkowane (7 dniowe) ziarno lucerny zawiera:
- witaminy: A, D, E, K, C, B1 , B2, B5, B6, B12, H, niacynę, inozytol, kwas foliowy
- mikroelementy: fosfor, wapń, węglan sodu, chlor, siarkę, magnez, miedź, mangan, żelazo, kobalt, bor, molibden,
Ogromna ilość enzymów i bogactwo połączeń sprawia, że wszystkie te składniki odżywcze są wchłaniane w całości.
Właściwości lucerny
- zwiększa laktację,
- reguluje miesiączkę,
- leczy choroby górnych dróg oddechowych,
- pomaga w astmie,
- zwiększa siły psychiczne (zalecana przy depresji i zmęczeniu),
- leczy schorzenia nerek i pęcherza (rozpuszcza kamienie nerkowe i zmniejsza ból),
- obniża poziom cukru,
- wspomaga pracę wątroby (usuwa tkosyny z krwi),
- pomaga w odkwaszaniu organizmu,
- chroni przed skutkami zażywania leków chemicznych,
- zwiększa porost włosów,
- pobudza metabolizm
Informacje zamieszczone na stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.
Źródła:
Rak to nie wyrok - Ryszard Grzebyk,
Leczenie żywieniem - Jadwiga Kempisty, Urszula Chorzępa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz