Z
drowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym.
Schopenhauer

niedziela, 23 września 2018

Glistnik jaskółcze ziele


Glistnik jaskółcze zielę Chelidonium maius (majus) L. jest bardzo powszechnie występującą rośliną.

Surowcem jest korzeń, ziele, same liście lub same owoce
Korzeń i liście są dostępne nawet późną jesienią, zimą i wiosną.


Ziele trzeba zbierać w okresie kwitnienia i owocowania, najlepiej w maju i czerwcu. Zachowuje wtedy barwę i ma największą zawartość alkaloidów.

Ziele zabrane w okresie późnoletnim i jesiennym nadaje się do przetwarzania w stanie świeżym.

Korzeń można wykopywać jesienią, w łagodne zimy i wiosną. Owoce są zbierane cały rok. Surowce najlepiej suszyć w otwartym piekarniku, w temp. do 60 stopni C.


Właściwości:

  • poprawia czynności wydzielnicze wątroby, trzustki i jelit, 
  • pobudza trawienie,
  • zapobiega skurczom mięśni gładkich, kolkom, hamuje procesy fermentacyjne i gnilne w jelitach,
  • niszczy drożdżaki i bakterie, 
  • korzystnie wpływa na pracę mięśni i układu nerwowego,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • jest skuteczny w leczeniu stanów histerii, lęku i nerwic wegetatywnych,
  • działa przeciwnowotworowo,
  • hamuje wzrost grzybów, wirusów i pierwotniaków,
  • działa przeciwbólowo i rozkurczowo,
  • działa żółciopędnie,
  • likwiduje bolesne miesiączki i jednocześnie pobudza miesiączkowanie
Preparaty glistnika są zalecane w leczeniu kamicy żółciowej i moczowej, stanów bólowych pooperacyjnych po usunięciu pęcherzyka żółciowego, żółtaczki, wirusowego zapalenia wątroby, stanów zapalnych układu moczowo-płciowego, puchliny wodnej, schorzeń śledziony i trzustki.


Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.


Źródła:  
http://luskiewnik.strefa.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz