Glistnik jaskółcze ziele
Glistnik jaskółcze zielę Chelidonium maius (majus) L. jest bardzo powszechnie występującą rośliną.
Surowcem jest korzeń, ziele, same liście lub same owoce
Korzeń i liście są dostępne nawet późną jesienią, zimą i wiosną.
Ziele trzeba zbierać w okresie kwitnienia i owocowania, najlepiej w maju i czerwcu. Zachowuje wtedy barwę i ma największą zawartość alkaloidów.
Ziele zabrane w okresie późnoletnim i jesiennym nadaje się do przetwarzania w stanie świeżym.
Korzeń można wykopywać jesienią, w łagodne zimy i wiosną. Owoce są zbierane cały rok. Surowce najlepiej suszyć w otwartym piekarniku, w temp. do 60 stopni C.
Właściwości:
- poprawia czynności wydzielnicze wątroby, trzustki i jelit,
- pobudza trawienie,
- zapobiega skurczom mięśni gładkich, kolkom, hamuje procesy fermentacyjne i gnilne w jelitach,
- niszczy drożdżaki i bakterie,
- korzystnie wpływa na pracę mięśni i układu nerwowego,
- obniża ciśnienie krwi,
- jest skuteczny w leczeniu stanów histerii, lęku i nerwic wegetatywnych,
- działa przeciwnowotworowo,
- hamuje wzrost grzybów, wirusów i pierwotniaków,
- działa przeciwbólowo i rozkurczowo,
- działa żółciopędnie,
- likwiduje bolesne miesiączki i jednocześnie pobudza miesiączkowanie
Informacje
zamieszczone na stronie są przeznaczone wyłącznie do celów
edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby
zdrowia.
Źródła:
http://luskiewnik.strefa.pl
http://luskiewnik.strefa.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz