Błonnik - wspomaga odchudzanie, zapobiega gniciu pokarmu w jelitach
Istnieją dwa typy błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny.
Nie są one trawione przez nasz organizm ani też absorbowane do krwioobiegu.
Przyczynia się do rozwoju zarówno tych dobroczynnych, jak i szkodliwych dla nas bakterii.
Zbyt mała ilość korzystnych bakterii prowadzi do obniżenia naszej odporności, cukrzycy, a także stanu zapalnego, co wiąże się ze zwiększonym prawdopodobieństwem wystąpienia raka i chorób krążenia.
Zbyt mała ilość dobroczynnych bakterii to także zwiększone ryzyko otyłości.
Dodatkowo błonnik absorbuje z jelit metale ciężkie, które są wraz z nim wydalane na zewnątrz. Obecność tych metali w jelicie powoduje stan zapalny i prowadzi do przeciekającego jelita, co z kolei powoduje ponowne wprowadzenie metali ciężkich do krwioobiegu.
Błonnik rozpuszczalny to głównie skrobia. Pozostając dłużej w żołądku i jelitach daje uczucie sytości i powoduje, że cukier uwalnia się stopniowo, dzięki czemu insulina utrzymuje się w normalnym zakresie. Wpływa też na zmniejszenie odkładania się tkanki tłuszczowej.
Przykłady występowania błonnika rozpuszczalnego: groch, fasola i inne strączkowe, jęczmień, płatki ryżowe, ziemniaki, kukurydza, produkty owsiane, mango, banan, awokado, rzepa, marchew, burak, dynia, pomarańcza, słodkie ziemniaki, mus jabłkowy.
Błonnik nierozpuszczalny ułatwia i przyspiesza wypróżnianie, usuwa toksyny z organizmu.
Przykłady: babka płesznik, celuloza, zielone warzywa, owies, lignany(np. w nasionach lnu, słonecznika, dyni, sezamie), pektyny, jęczmień, produkty pełnoziarniste.
Informacje
zamieszczone na stronie są przeznaczone wyłącznie do celów
edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby
zdrowia.
Źródła:
Porady dr Górnickiej - Jadwiga Górnicka, Sabina Zwolińska-Kańtoch,
Rak to nie wyrok - Ryszard Grzebyk
Rak to nie wyrok - Ryszard Grzebyk
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz