Grzyby - czy warto je jeść?
Właściwości
żywieniowe i zdrowotne grzybów znane są od tysięcy lat. Grecy uznawali je za pokarm
bogów. Egipcjanie podawali je wyłącznie faraonom, ponieważ twierdzili, że
są zbyt cennym produktem dla zwykłych śmiertelników.
Po raz
pierwszy właściwości lecznicze grzybów opisał Hipokrates około 400 r. p.n.e.
Jednak w celach leczniczych grzyby częściej były używane w medycynie
ludowej Chin, Japonii, Malezji, niż na Zachodzie, gdzie spożywano je przede
wszystkim ze względu na ich zapach i smak.
Grzyby dziko
rosnące są powszechnie dostępne w Polsce. Stanowią cenne i smaczne uzupełnienie
diety ze względu na zawartość łatwo przyswajalnych aminokwasów, minerałów,
witamin i błonnika.
W owocnikach
grzybów leśnych odkryto znaczną ilość witamin z grupy B, zwłaszcza B6, PP,
B2, B1 oraz H. Niektóre gatunki zawierają także niewielkie ilości
witaminy C.
Spośród
witamin rozpuszczalnych w tłuszczach obecny jest ergosterol (stosowany w
lekach przeciwko grzybicy) i wit. E oraz wit. A w gatunkach o zabarwieniu pomarańczowym,
np.w kurkach.
Grzyby są także źródłem wielu
składników mineralnych: potasu, magnezu, fosforu, żelaza, wapnia, sodu oraz
takich mikroelementów jak: cynk, miedź, jod, mangan, molibden, selen.
Wiele
gatunków zawiera również substancje biologicznie czynne, które znajdują
zastosowanie m. in. w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych i układu
krążenia, a także, dzięki aktywowaniu systemu odpornościowego w leczeniu
chorób zakaźnych.
Związki
czynne zawarte w owocnikach mają zdolność obniżania poziomu cukru i
cholesterolu we krwi oraz wykazują działanie przeciwzapalne,
antybakteryjne, antywirusowe i antyoksydacyjne.
Ze względu
na to, że grzyby dostarczają znacznych ilości żelaza, a ich białko
ma bardzo korzystny skład i cechuje się dużą przyswajalnością sięgającą
nawet 90%, to często są określane mianem „mięso lasu”.
Grzyby
charakteryzują się wysoką zdolnością do akumulowania w sobie metali ciężkich.
Dlatego istotne jest, aby nie zbierać grzybów w miejscach skażonych.
Grzyby
powinny być spożywane bezpośrednio po zebraniu, wówczas ich wartość odżywcza jest
najwyższa. Długotrwałe przechowywanie grzybów powoduje obniżenie wartości
odżywczej i niekorzystne zmiany organoleptyczne. Czasami nieprawidłowe
przechowywanie grzybów jadalnych jest przyczyną rozwoju groźnych dla organizmu
drobnoustrojów wytwarzających toksyny i karcynogeny.
Kurki - sposób na odrobaczanie
Czy widzieliście kiedyś robaczywe
kurki? Jasne, że nie. Dlaczego?
Kurki oprócz bogactwa witamin i minerałów zawierają hitinmannozę, czyli substancję, która „zabija” wszystkie występujące w organizmie ludzkim pasożyty. Przedostając się do ciała pasożytów paraliżuje ich układ nerwowy, co prowadzi do ich powolnej śmierci.
Kurki oprócz bogactwa witamin i minerałów zawierają hitinmannozę, czyli substancję, która „zabija” wszystkie występujące w organizmie ludzkim pasożyty. Przedostając się do ciała pasożytów paraliżuje ich układ nerwowy, co prowadzi do ich powolnej śmierci.
Hitinmannoza jest bardzo wrażliwa na obróbkę termiczną. Aby
zachować jej właściwości przeciwpasożytnicze nie należy przekraczać temp. 50
stopni podczas suszenia. Po wysuszeniu grzyby należy zmielić w młynku i
przechowywać w szczelnie zamkniętym, szklanym pojemniku, w ciemnym miejscu. Można
spożywać posypując proszkiem z kurek kanapki lub inne potrawy, pod
warunkiem, że nie będą gorące. Nie należy przekraczać dawki 1-2 łyżeczek na
dobę.
Informacje
zamieszczone na stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i
nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.
Źródła:
http://michaltombak.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz