Ocet jabłkowy - znane od lat remedium na wiele dolegliwości
Już Hipokrates zalecał stosowanie octu jabłkowego między innymi do leczenia ran. Kleopatra korzystała z jego właściwości pielęgnacyjnych.
Ocet jabłkowy zawiera:
- potas,
- fosfor,
- sód,
- magnez,
- wapń,
- siarkę,
- witamin: A, B1, B2,B6, C, E, P oraz beta – karoten,
- 16 aminokwasów,
- pektyny,
- enzymy,
- kwasy organiczne
Ocet działa profilaktycznie i leczniczo przy:
- reumatyzmie,
- przeziębieniach,
- zaburzeniach trawienia,
- kamicy nerkowej,
- ogólnym wyczerpaniu organizmu.
Wg M. Tombaka na choroby stawów:
Kuracja pomocna przy takich dolegliwościach jak: artretyzm, dna moczanowa, reumatoidalne zapalenie stawów itp.
Stosowanie:
Przyjmować 2 x dziennie, w trakcie posiłków po 4-5 łyżeczek nierozcieńczonego octu jabłkowego. Uwaga, najlepiej kurację stosować nie krócej niż 21 dni, wtedy powinna nastąpić znaczna poprawa: zmniejszą się bóle, stawy staną się bardziej elastycznie, zniknie „chrupanie”)
Ocet jabłkowy poprzez redukcję tkanki tłuszczowej wspomaga odchudzanie.
Do szklanki ciepłej, przegotowanej wody, dodać dwie łyżeczki octu + szczyptę soli. Wymieszać i pić 2-3 x dziennie, 10 minut przed posiłkiem. Stosując codziennie, przez dłuższy czas, przyczynia się do zmniejszenia wagi.
Ocet jabłkowy dostarcza również pożytecznych bakterii kwasu mlekowego, a co za tym idzie przywraca równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
Nie polecam octu jabłkowego z półek sklepowych (często zawiera dodatek octu spirytusowego).
Warto zrobić samemu, ewentualnie kupić od małego producenta np. podczas targów czy jarmarku ekologicznego.
Ocet jabłkowy dla urody
Warto zrobić sobie tonik z octu jabłkowego rozcieńczając ocet z wodą 1:1. Taki tonik przywraca naturalne pH skóry (mydła i inne kosmetyki często zmieniają pH), działa kojąco, bakteriobójczo i lekko rozjaśniająco.
Polecam również po umyciu włosów spłukanie ich wodą z octem (1/2 litra chłodnej wody i 2 łyżki octu), co również przywróci naturalne pH i sprawi, że włosy będą błyszczące i miłe w dotyku.
Jak zrobić ocet jabłkowy?
Do dużego słoja wkładamy pokrojone kawałki jabłka (najlepiej bez części nasiennej, bo może powodować psucie) mniej więcej do 3/4 wysokości słoja po czym zalewamy przegotowaną, ale schłodzoną wodą z rozpuszczonym miodem (w zależności od kwaśności jabłek od 1 do 4 łyżek miodu na 1 litr wody) tak, by przykryła jabłka. Przykrywamy słój gazą, chociaż ze względu na wszędobylskie muszki owocówki ja używam skarpetek pończoszniczych ;)
Stawiamy słój w ciemnym, ciepłym miejscu i mieszamy drewnianą łyżką dwa razy dziennie. Po 10-14 dniach odcedzamy zawartość, przelewamy pozostały płyn do butelek i trzymamy w chłodnym miejscu.
Informacje zamieszczone na stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.
Źródła:
Na zdrowie Porady dr Górnickiej - J. Górnicka, S. Zwolińska-Kańtoch,
http://michaltombak.pl
http://michaltombak.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz