Rzodkiewka - zdrowy symbol wiosny, ale czy na pewno zdrowy?
Rzodkiewka ogrodowa łac. Raphanus sativus w stanie dzikim występowała w Azji. W obszarze śródziemnomorskim od wieków uprawiana jako warzywo sałatkowe.
Twierdzono, że poprawia wzrok, usprawnia intelekt, poprawia pamięć, uzdrawia cały organizm.
W Egipcie uprawiana już od 2780 roku p. n. e.. Według Herodota robotnicy budujący piramidę Cheopsa dostawali ją razem z czosnkiem i cebulą jako rację żywnościową.
Rzodkiewka, a także inne nowalijki takie jak np. sałata czy szczypiorek to niestety oprócz niewielkich ilości składników odżywczych często także źródło wielu szkodliwych dla naszego zdrowia substancji.
Do połowy maja nowalijki, które kupujemy w sklepach i na straganach uprawiane są w szklarniach. Zazwyczaj dokarmiane m. in. nawozami ze związkami azotu, które kumulują – głównie w korzeniach i liściach. Azotany powodują zaburzenia w wykorzystaniu witaminy A i β-karotenu, a także wpływają na utrudnienia w metabolizmie białek i tłuszczów. Ponadto mogą być przekształcane w groźne azotyny będące prekursorem N-nitrozoamin – związków o działaniu rakotwórczym.
Zdarza się, że spożycie nowalijek wywołuje rozmaite dolegliwości – takie jak ból brzucha i zaburzenia trawienia, przejściowe zaburzenia funkcjonowania tarczycy i układu nerwowego, czasami niedokrwistość, trwałe zmiany neurologiczne, a w przyszłości – rak żołądka.
Warto więc wybierając nowalijki zwracać uwagę na to skąd pochodzą, najlepiej z gospodarstw ekologicznych, od zaprzyjaźnionego rolnika, a najlepiej z własnego ogródka.
Co zawiera rzodkiewka?
- potas,
- siarka,
- fosfor,
- wapń,
- magnez,
- żelazo,
- mangan,
- sód,
- witamina C,
- witamina B1, B2, B3, B6,
- kwas foliowy.
Warto więc zjadać całą roślinę.
Zawartość jednocześnie trzech składników tj. żelaza, miedzi i manganu może korzystnie wpływać na procesy krwiotwórcze w organizmie, dlatego rzodkiewki są polecane osobom cierpiącym na niedokrwistość.
Właściwości lecznicze rzodkiewki:
- antybiotyczne,
- działa bakteriostatycznie i grzybobójczo,
- drenuje nerki i wątrobę,
- pobudza łaknienie i trawienie,
- poprawia ukrwienie organizmu,
- poprawia porost włosów,
- działa przeciwbólowo,
- działa przeciwkrzywicznie,
- przeciwszkorbutowo,
- wykrztuśnie,
- żółciotwórczo i żółciopędnie.
Wskazania lecznicze:
- anemia,
- artretyzm,
- astma,
- brak łaknienia,
- demineralizacja organizmu,
- dolegliwości oskrzelowe i wątrobowe,
- kamienie nerkowe i żółciowe,
- krzywica,
- nadfermentacja jelitowa,
- reumatyzm,
- szkorbut,
- wypadanie włosów,
- zmarszczki.
Oprócz większej niż w korzeniu (tak naprawdę to nie korzeń a zgrubienie łodygowe ;)) ilości składników odżywczych liście działają także jako afrodyzjaki i odmładzająco.

Starsze liście można gotować podobnie jak szpinak.
Aby rzodkiewki były jeszcze bardziej chrupiące należy włożyć je na kilka godzin do miski z wodą i kostkami lodu.
Informacje zamieszczone na stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.
Źródła:
Wielka Księga Warzyw, Ziół i Owoców - M. Biggs, J. McVicar, B. Flowerdew,
Apteka Natury - Jadwiga Górnicka,
http://ptfarm.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz