Porzeczka czarna - bogate źródło witaminy C
Owoce porzeczki czarnej zawierają cukry, kwasy organiczne, witaminy: C, P, A, K i z grupy B, potas, żelazo, pektyny, garbniki.
Liście porzeczki zawierają wiele witamin i fitoncydy. Stosowane są jako przyprawa do kwaszenia ogórków.
Właściwości lecznicze:
- moczopędne,
 - napotne,
 - przeciwgnilne,
 - przeciwartretyczne,
 - przeciwbiegunkowe,
 - przeciwszkorbutowe,
 - wzmacniające żołądek
 
Wskazania lecznicze:
- angina,
 - artretyzm,
 - reumatyzm,
 - gościec,
 - biegunka,
 - dolegliwości wątrobowe,
 - szkorbut,
 - zmęczenie ogólne,
 - kamica moczowa,
 - zatrzymanie moczu,
 - miażdżyca,
 - migrena,
 - nerwica zołądka,
 - niedokrwistość,
 - zła krzepliwość krwi,
 - żółtaczka,
 - zapalenie gruczołu krokowego,
 - infekcje bakteryjne,
 - osłabienie ogólne,
 - zatrucia
 
Informacje zamieszczone na stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.
Źródła:
Apteka natury - Jadwiga Górnicka,

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz