Rozgrzewający imbir - działanie, właściwości, zastosowanie
Odkąd zasmakowałam tego kłącza, nie rozstaję się z nim na dłużej niż najwyżej kilka dni. Dodaję go do wielu potraw, piję z niego herbatkę.
Herbatka z imbiru, miodu i cytryny nie dość, że wspaniale smakuje, to jeszcze świetnie rozgrzewa w chłodne dni.
Jak przygotować pyszną herbatkę z imbiru?
Najlepiej, jeśli macie świeże kłącze imbiru (można kupić w prawie każdym markecie, ale najlepiej w sklepie ze zdrową żywnością) i wyciśniecie dwa, nie za grube plasterki w wyciskarce do czosnku lub zetrzecie trochę imbiru na tarce, po czym zalejecie szklanką wrzątku. Dodajcie do smaku sok z cytryny, miód i pyszna herbatka gotowa!
Oczywiście można też zalać gorącą wodą całe plasterki imbiru i starać się je dociskać energicznie do dna szklanki, żeby wydobyć sok.
Jeżeli właśnie wróciliście przemarznięci do domu i nie macie świeżego imbiru, to możecie użyć tego w proszku, stosowanego jako przyprawa.
Wystarczy płaską łyżeczkę imbirowego proszku zalać szklanką wrzątku i doprawić sokiem z cytryny i (niekoniecznie) miodem.
Wystarczy płaską łyżeczkę imbirowego proszku zalać szklanką wrzątku i doprawić sokiem z cytryny i (niekoniecznie) miodem.
Ostatnio dodaję również imbirowy proszek do kawy. Smak jest bardzo fajny i czuje się jeszcze
większy przypływ energii.
Działanie imbiru:
- przeciwzapalne,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwgrzybicze,
- przeciwbólowe,
- leczy chorobę lokomocyjną,
- przeciwrakowe,
- moduluje poziom hormonu stresu,
- pomaga przywrócić energię po chorobie,
- reguluje ciśnienie krwi,
- leczy migreny,
- wspomaga trawienie,
- łagodzi bóle menstruacyjne,
- poprzez lepsze ukrwienie mózgu poprawia koncentrację i wydolność umysłową,
- poprzez lepsze ukrwienie narządów płciowych powoduje nasilenie doznań seksualnych
Warto wypić szklaneczkę naparu z imbiru po ciężkostrawnym, tłustym posiłku, żeby pobudzić enzymy trawienne.
Słyszałam, że można sadzić imbir i zbierać własne, świeże kłącza również w naszym klimacie. Jeszcze tego nie próbowałam, ale obiecuję, że na wiosnę zrobię taki eksperyment na działce mojej mamy (niestety od kilku lat mieszkam w mieście) i dam Wam znać co z tego wyszło.
CIEKAWOSTKA
Podobno znana aktorka Angelina Jolie schudła, po urodzeniu dziecka, dzięki imbirowi, 11 kilogramów! Przepis aktorka miała przywieźć z Namibii. W skład tajemniczej mikstury wchodzi także czosnek i cytryna. Na różnych stronach można znaleźć taki oto przepis (być może stosowany przez Angelinę Jolie):
PRZEPIS:
4 cm kłącze imbiru pokroić w cienkie plasterki i gotować w 2 litrach wody, na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodać pół ząbka czosnku. Po ostudzeniu dodać do smaku soku z cytryny i popijać napój po troszku w ciągu całego dnia.
Post ma charakter informacyjny i hobbystyczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz