Kurkuma - właściwości, działanie, zastosowanie
Roślina o nazwie ostryż długi (łac. curcuma longa), zwana powszechnie kurkumą od tysięcy lat w Indiach znana jest i stosowana jako przyprawa i roślina lecznicza.
witaminy - C, E, K, B1, B2, B3, B6, kwas foliowy
minerały - magnez, żelazo, potas, sód fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan
Co zawiera kurkuma:
minerały - magnez, żelazo, potas, sód fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan
Jakie właściwości ma kurkuma:
- poprawia proces trawienia i wchłaniania składników pokarmowych,
- wspomaga pamięć,
- poprawia pracę mózgu,
- zapobiega przedwczesnemu starzeniu się komórek mózgowych,
- przeciwgrzybicze,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwwirusowe,
- usuwa toksyny z organizmu,
- obniża poziom cholesterolu i zapobiega miażdżycy,
- zapobiega cukrzycy,
- wspomaga odchudzanie
Lecznicze działanie kurkumy:
- odblokowuje zapchane przewody żółciowe,
- leczy uszkodzenia komórek wątroby, a także wpływa na zmniejszenie blizn na wątrobie powstałych w wyniku stanów zapalnych,
- działa leczniczo na stawy i mięśnie,
- pomaga przy reumatyzmie,
- przeciwzapalne (działa silniej niż niesteroidowe leki przeciwzapalne),
- antydepresyjne,
- leczy niestrawność i wzdęcia,
- zawarta w kurkumie kurkumina działa silnie przeciwnowotworowo,
Jak wzmocnić działanie kurkumy?
Pamiętajmy, żeby kurkumę zawsze spożywać razem z pieprzem lub ostrą papryką, wówczas jej wchłanialność wzrasta nawet o 2000 %! Dla lepszej przyswajalności konieczna jest także obecność tłuszczu.
Działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe kurkumy:
Kurkuma(a właściwie zawarta w niej kurkumina) powoduje zahamowanie powstawania nowych naczyń krwionośnych, które nowotwór wykorzystuje do pobierania pożywienia i tym samym przyczynia się do jego "uśmiercenia".
Kurkumina ma działanie przeciwutleniające (neutralizuje wolne rodniki, które przyczyniają się do szybszego starzenia się organizmu i powodują większość chorób)
Wolne rodniki to cząsteczki(atomy) tlenu lub azotu z oderwanym jednym elektronem(elektrony krążą wokół jądra atomu w parach). Mają one silne właściwości utleniające.
Wolny rodnik zabiera innym atomom brakujący mu elektron, następnie te atomy zabierają je kolejnym atomom i tak zachodzi reakcja łańcuchowa.
Gdy w organizmie jest zbyt duża ilość wolnych rodników(w pewnych ilościach są również potrzebne do walki z patogenami) a zbyt mało antyutleniaczy wówczas dochodzi do zbyt dużej ilości reakcji utleniających i tak powstaje stres oksydacyjny.
Stres oksydacyjny prowadzi do chorób, ponieważ w procesie tym niszczone są bardzo ważne elementy organizmu, takie jak białka, tłuszcze i DNA.
Wolne rodniki przyczyniają się do powstania chorób takich jak m. in:
- nowotwory,
- łuszczyca,
- cukrzyca,
- arterioskleroza,
- wrzody żołądka i dwunastnicy,
- choroba Alzheimera,
- nadciśnienie,
- reumatoidalne zapalenie stawów,
- choroba niedokrwienna serca,
- chroniczne stany zapalne trzustki i tarczycy,
- zapalne schorzenia wątroby,
- astma.
Antyoksydanty (antyutleniacze) to substancje, które oddają swój jeden elektron i dzięki temu wolny rodnik przestaje istnieć. Antyoksydant pomimo oddania jednego elektronu nie jest szkodliwy.
Kurkumina zawarta w kurkumie nie tylko zwalcza wolne rodniki, ale także pobudza organizm do uruchomienia procesów przeciwutleniających.
Kurkuma jako przyprawa
Znając te wszystkie właściwości kurkumy naprawdę warto stosować ją na co dzień w kuchni.
Ja dodaję ją prawie do wszystkich potraw w połączeni z ostrą papryką.
Jej smak nie jest zbyt intensywny, za to potrawa nabiera pięknego żółtawego koloru i wygląda bardziej apetycznie.
Suplementy z kurkumą
Warto oprócz przyprawiania potraw kurkumą stosować także suplementy zawierające kurkumę w połączeniu z piperyną.
Ja kupuję sobie właśnie takie kapsułki i łykam w trakcie posiłku pamiętając, że do przyswajalności kurkumy potrzebna jest obecność tłuszczu.
Informacje zamieszczone na stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.
Informacje zamieszczone na stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz