Z
drowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym.
Schopenhauer

niedziela, 3 grudnia 2017

Cukier - biała trucizna. Czy cukier szkodzi?


cukier uzależnia i powoduje choroby

Przecież cukier jest naturalny i daje energię


Cukier jest źródłem energii dla mięśni, tkanki nerwowej i mózgu.
Jednakże cukier rafinowany jest koncentratem, czyli występuje w stężeniu, które w naturze nie jest znane. Pozbawiony jest witamin, włókien roślinnych oraz pierwiastków śladowych, które naturalnie występują w jednej kompozycji, która jest stanowi wówczas dla organizmu kompleks odżywczy.

Aby rafinowany cukier mógł być przez nasz organizm spożytkowany, to w reakcjach muszą wziąć udział witaminy i pierwiastki śladowe, które znajdują się w naszym ciele. W ten sposób pozbawiamy organizm witamin, głównie z grupy B i wielu minerałów, takich jak np. wapń i magnez, a także niektórych pierwiastków śladowych.

Cukier przyczyną wielu chorób


Biały cukier składa się z glukozy i fruktozy. Fruktoza jest metabolizowana w organizmie podobnie, jak alkohol(różni się tym, że alkohol jest jeszcze metabolizowany w mózgu) powodując stłuszczenie wątroby. Sprzyja powstawaniu stanów zapalnych, cukrzycy, chorób serca i innych chorób przewlekłych, przyspiesza starzenie się komórek.

Dlaczego wciąż jemy więcej cukru?


Cukier rafinowany jest szybko wchłaniany i dostaje się do krwi. 
Trzustka dostaje sygnał do wydzielania dużej ilości insuliny(hormon, który reguluje zawartość cukru we krwi) co prowadzi do wyczerpania trzustki i do znacznego obniżenia stężenia cukru we krwi(hipoglikemii).

Nadmierne spożycie cukru zaburza także wydzielanie hormonu zwanego leptyną, który to hormon informuje mózg o tym, że głód został zaspokojony, czyli że już się najedliśmy. W ten sposób wciąż czujemy się głodni.


Gdzie jeszcze jest ukryty cukier?


W dzisiejszych czasach obecny jest prawie we wszystkich przetworzonych produktach spożywczych. Jest obecny w jogurtach(ok. 5 łyżeczek cukru w 150 ml), soczkach, chrupkach śniadaniowych, gotowych daniach, w daniach w proszku, a nawet w wędlinach.


Cukier może być przyczyną ADHD u dzieci


Jeśli dziecko jest niespokojne, wykazuje nadmierną aktywność ruchową, jest trudne do zniesienia, nie potrafi się na niczym skoncentrować to możliwe, że przyczyną jest niewłaściwe żywienie - nadmierna ilość cukru(fast-foody, słodkie napoje, przetworzona żywność).
Podobnie może być, gdy dziecko jest agresywne lub szybko się męczy, często choruje.


Cukier to narkotyk


Cukier uzależnia i wszyscy bardzo dobrze o tym wiemy. Trudno jest odmówić sobie, choćby od czasu do czasu, przekąszenia czegoś słodkiego. Producenci żywności wykorzystują ten fakt i dosypują go do większości produktów spożywczych.

Cukier pożywką dla grzybów, pasożytów i nowotworów


Może nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że nasz organizm zasiedlają już od urodzenia przeróżne bakterie, grzyby, pasożyty.
Okazuje się, że są one nam potrzebne, ale tylko gdy są w odpowiedniej ilości. Musi być zachowana równowaga. Niestety żywność bogata w cukry proste powoduje, że ta równowaga zostaje zachwiana i zaczynamy chorować.
Komórki nowotworowe odżywiają się cukrem właśnie.


Myślę, że temat nie została jeszcze wyczerpany i będę coś tu jeszcze dopisywać. :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz