Burak czerwony - niedoceniane polskie superfood
Wzmianki o buraku czerwonym i jego zastosowaniu w kuchni i lecznictwie ludowym sięgają IV wieku przed Chr.
Na nadciśnienie stosowano np. surowy sok z buraka pół na pół z miodem.
Jakie witaminy i minerały zawiera burak?
- witaminy z grupy B,
- witamina C,
- potas,
- wapń,
- fosfor,
- magnez,
- żelazo,
- bor,
- rubid i cez (bardzo rzadkie metale)
Właściwości buraka
Burak leczy dolegliwości wątroby i nerek. Jest wskazany przy zaparciach, otyłości, nadciśnieniu, żylakach, chorobach układu krążenia, chorobach serca, gorączce, arteriosklerozie, problemach skórnych.
Nasza dieta zazwyczaj jest mocno zakwaszająca organizm(nie mylić z zakwaszeniem żołądka), Spożywamy dużo kawy, herbaty, napojów gazowanych, serów, słodyczy.
Natomiast sok z buraka działa odkwaszająco na organizm.
Nasza dieta zazwyczaj jest mocno zakwaszająca organizm(nie mylić z zakwaszeniem żołądka), Spożywamy dużo kawy, herbaty, napojów gazowanych, serów, słodyczy.
Natomiast sok z buraka działa odkwaszająco na organizm.
Burak znany jest również z działania antyrakowego. Warto wiedzieć, że zawarty w buraku czynnik hamujący wzrost nowotworu, nie ulega zniszczeniu przez gotowanie.
Sok z buraka zalecany jest przy anemii, gdyż ma on działanie krwiotwórcze.
Trzeba jednak pamiętać, że soki należy pić powoli, małymi łyczkami (pół godziny przed jedzeniem lub 2 godziny po jedzeniu) w ten sposób przyswajanie rozpocznie się już w jamie ustnej, a po 20 minutach dotrą do krwi i do wszystkich komórek.
Zbyt szybkie wypicie soku i nie mieszanie go ze śliną może doprowadzić do wzdęć.
Trzeba jednak pamiętać, że soki należy pić powoli, małymi łyczkami (pół godziny przed jedzeniem lub 2 godziny po jedzeniu) w ten sposób przyswajanie rozpocznie się już w jamie ustnej, a po 20 minutach dotrą do krwi i do wszystkich komórek.
Zbyt szybkie wypicie soku i nie mieszanie go ze śliną może doprowadzić do wzdęć.
Ponadto burak oczyszcza organizm, wzmacnia go, ma korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie.
Sok z buraka zalecany jest szczególnie kobietom w ciąży ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, który przyczynia się do prawidłowego wykształcenia kory mózgowej płodu.
Buraki zawierają przeciwutleniacz - kwas alfa-liponowy, który może pomóc w obniżeniu poziomu glukozy, zwiększyć wrażliwość na insulinę i przeciwdziałać zmianom wywołanym przez stres oksydacyjny u chorych na cukrzycę.
Kwas alfa-liponowy jest pomocny przy odchudzaniu ponieważ ogranicza apetyt i niekontrolowane napady głodu.
Sok z buraka - legalny dopalacz
Burak zawiera dużą ilość azotanów i flawonoidów, które zamieniane są w kontakcie ze śliną w NO. Picie przed treningiem soku z buraka powoduje, że serce jest bardziej ukrwione i mięśnie potrzebują mniej tlenu podczas ćwiczeń o wysokiej intensywności.
Badania przeprowadzone na zawodowych kolarzach wykazały, że poprawiła się wydajność w grupie, która piła sok z buraka.
Kolarze pokonujący dystans 4 km polepszyli swój wynik o 11 sekund, a grupa pokonująca 16 km poprawiła swój wynik aż o 45 sekund.
Kwas z buraków
Na schorzenia wątroby szczególnie wskazane jest picie kiszonego barszczu (2-3 szklanki dziennie). Po 3 miesiącach takiej kuracji wątroba jest w świetnej formie.
Kiszony barszcz czerwony zawiera dobroczynne bakterie, które poprawiają naszą odporność. Jest więc świetny do odbudowy naszej flory bakteryjnej w jelitach np. po kuracji antybiotykami.
Kiszony barszcz czerwony zawiera dobroczynne bakterie, które poprawiają naszą odporność. Jest więc świetny do odbudowy naszej flory bakteryjnej w jelitach np. po kuracji antybiotykami.
Przepis na kwas buraczany (kiszony barszcz czerwony)
W kamiennym garnku lub szklanym słoju układamy umyte, obrane, pokrojone w plastry buraczki przekładając kilkoma ząbkami zmiażdżonego czosnku. Możemy dodać też kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Na wierzchu kładziemy kromkę razowego chleba na zakwasie i zalewamy wszystko przegotowaną, przestudzoną, osoloną wodą (ok. 1 płaskiej łyżki na litr wody). Wszystko przygniatamy np. talerzykiem i słoikiem z wodą tak, żeby nic nie pływało na wierzchu. Przykrywamy przepuszczającym powietrze materiałem(np. gazą lub podziurkowanym widelcem papierem do pieczenia i zabezpieczmy gumką recepturką). Po kilku dniach może zebrać się na wierzchu biały nalot, który trzeba zebrać. Potem zlewamy gotowy barszcz do słoików i przechowujemy w lodówce.
Burak na potencję
Już w czasach starożytnych burak używany był jako afrodyzjak. Faktycznie potwierdzono naukowo, że bor zawarty w burakach ma wpływ na produkcję hormonów, które są odpowiedzialne za popęd seksualny i libido.
Pamiętajmy, żeby kupować buraki tylko od znanych, małych producentów(najlepiej ekologicznych), którzy nie używają nawozów sztucznych ani herbicydów.
Kupując warzywa z nieznanego źródła narażamy się na to, że "zaleją" nas toksynami i zamiast nam służyć tylko nam zaszkodzą.
Informacje
zamieszczone na stronie są przeznaczone wyłącznie do celów
edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby
zdrowia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz