Czekolada - czy możemy się nią bezkarnie zajadać? To zależy...
Drzewo kakaowca z łac. Theobroma cacao (pokarm bogów) rośnie w gorącym, wilgotnym klimacie wzdłuż równika i może dorastać do 12-15 metrów wysokości. Ze względu jednak na utrudnienia zbioru plantatorzy nie pozwalają mu wyrastać wyżej niż 8 metrów.
Odmiany kakaowca:
- criolo - odmiana o najszlachetniejszym smaku, bez goryczy, najrzadziej występująca i najtrudniejsza w uprawie,
- forastero - najbardziej popularna odmiana, odporna na niekorzystne warunki środowiska, wysoko plenna, o intensywnym smaku,
- trinitario - to odmiana powstała na skutek skrzyżowania odmiany criollo i forastero
Pierwszymi ludami, które zapoczątkowały rytuał picia kakao byli Majowie, potem przejęli go również Aztekowie. Spożywanie napoju zwanego chocolatl (co znaczy - gorzka woda, czyli nie było tam dodatków słodzących), do którego dodawano różne przyprawy np paprykę chili, było związane z obrzędami religijnymi.
Aztekowie pili także ten napój przed długimi wyprawami, aby zwiększać swoją wytrzymałość.
Aztekowie pili także ten napój przed długimi wyprawami, aby zwiększać swoją wytrzymałość.
Jak powstaje czekolada?
Najpierw zbiera się owoce z których wydobywa się ziarna. Dojrzały owoc zawiera zwykle od 20 do 75 ziaren o długości 1 do 3 cm.
Następnie ziarna poddawane są procesowi fermentacji, potem suszenia i prażenia.
W ten sposób powstaje gęsta pasta czyli miazga kakaowa. W następnym etapie oddziela się tłuszcz (masło kakaowe) od suchego proszku.
W ten sposób powstaje gęsta pasta czyli miazga kakaowa. W następnym etapie oddziela się tłuszcz (masło kakaowe) od suchego proszku.
Podczas ponownego mieszania suchych składników z masłem kakaowym z dodatkiem cukru uzyskuje się ciemną czekoladę.
Samego masła kakaowego używa się do produkcji białej czekolady.
Zdrowotne działanie kakao
Już 3000 lat temu używano kakao w celach zdrowotnych.
Organiczne, nie poddane obróbce termicznej kakao zawiera wiele unikalnych składników odżywczych, takich jak np.:
- magnez,
- żelazo,
- miedź,
- wapń,
- fosfor,
- witaminy A, E,
- tryptofan (powoduje wydzielanie serotoniny - hormonu "szczęścia")
- fenyloetyloaminę (wywołuje uczucie podekscytowania),
- mnóstwo flawonoidów czyli antyoksydantów (neutralizują wolne rodniki, które przyczyniają się do szybszego starzenia się organizmu i powodują większość chorób) - niestety jednak proces podgrzewania, przetwarzania niszczy antyoksydanty
Główne właściwości zdrowotne kakao zawdzięcza epikatechinie - flawonolowi w nim występującym.
Niestety proces produkcji mlecznej czekolady niszczy znaczną część epikatechiny. Mleko blokuje także wchłanianie polifenoli (przeciwutleniaczy).
Znacznie więcej epikatechiny znajdujemy w ciemnej czekoladzie.
Badania wskazują na korzystny wpływ ciemnej czekolady na ciśnienie krwi, stany zapalne, poziom cholesterolu.
Liczne prace badawcze potwierdzają, że spożywanie kakao i czekolady o wysokiej zawartości flawonoli zmniejsza ryzyko miażdżycy, czyli zmniejsza niebezpieczeństwo wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu, niedokrwienia pozostałych narządów oraz nadciśnienia tętniczego.
Czy warto więc po nią sięgać? Na pewno warto jeśli ziarno pochodzi z upraw ekologicznych i zawiera naturalne dodatki. Niestety dodatek cukru nie jest korzystny dla naszego zdrowia.
cukier-czytaj więcej
Jeśli już sięgamy po czekoladę popularnych producentów to niech to będzie czekolada deserowa raczej niż mleczna (ponad 70% kakao). Poza tym czytajmy skład czekolady. Szczególnie unikajmy utwardzonych tłuszczy roślinnych, czyli tzw. tłuszczy trans, które są bardzo groźne dla naszego zdrowia!
UWAGA! Istnieją dwie nazwy, jedna to cacao, a druga to cocoa.
Cacao może zawierać dodatki np. cukier. Jest bardziej przetworzone, w procesie produkcji poddawane wysokiej temperaturze, jest uboższe w składniki odżywcze i jest tańsze.
Cocoa natomiast, to surowy proszek kakaowy, bez dodatków, mniej przetworzony, poddawany niskiej temperaturze obróbki, bogaty w składniki odżywcze.
Możemy zrobić sobie zdrową czekoladę sami. Wystarczy w ciepłej kąpieli podgrzać miód i mieszając dosypywać kakao aż do uzyskania takiej gęstości, że więcej dosypać się nie da. Można oczywiście dodać wcześniej np. ziarenka wanilii. Jest świetna! Polecam! :)
Znacznie więcej epikatechiny znajdujemy w ciemnej czekoladzie.
Badania wskazują na korzystny wpływ ciemnej czekolady na ciśnienie krwi, stany zapalne, poziom cholesterolu.
Liczne prace badawcze potwierdzają, że spożywanie kakao i czekolady o wysokiej zawartości flawonoli zmniejsza ryzyko miażdżycy, czyli zmniejsza niebezpieczeństwo wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu, niedokrwienia pozostałych narządów oraz nadciśnienia tętniczego.
Czy warto więc po nią sięgać? Na pewno warto jeśli ziarno pochodzi z upraw ekologicznych i zawiera naturalne dodatki. Niestety dodatek cukru nie jest korzystny dla naszego zdrowia.
cukier-czytaj więcej
Jeśli już sięgamy po czekoladę popularnych producentów to niech to będzie czekolada deserowa raczej niż mleczna (ponad 70% kakao). Poza tym czytajmy skład czekolady. Szczególnie unikajmy utwardzonych tłuszczy roślinnych, czyli tzw. tłuszczy trans, które są bardzo groźne dla naszego zdrowia!
UWAGA! Istnieją dwie nazwy, jedna to cacao, a druga to cocoa.
Cacao może zawierać dodatki np. cukier. Jest bardziej przetworzone, w procesie produkcji poddawane wysokiej temperaturze, jest uboższe w składniki odżywcze i jest tańsze.
Cocoa natomiast, to surowy proszek kakaowy, bez dodatków, mniej przetworzony, poddawany niskiej temperaturze obróbki, bogaty w składniki odżywcze.
Domowa zdrowa czekolada
Możemy zrobić sobie zdrową czekoladę sami. Wystarczy w ciepłej kąpieli podgrzać miód i mieszając dosypywać kakao aż do uzyskania takiej gęstości, że więcej dosypać się nie da. Można oczywiście dodać wcześniej np. ziarenka wanilii. Jest świetna! Polecam! :)
Informacje zamieszczone na stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz