Z
drowie nie jest wszystkim, ale bez zdrowia wszystko jest niczym.
Schopenhauer

niedziela, 11 listopada 2018

Dynia - niedoceniane źródło witamin i minerałów

 




Dynia zwyczajna Cucurbita pepo pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej.
Przez Indian dynia uznawana była za roślinę świętą. Pierwsze jej ślady odnaleziono w Meksyku i datowane są na 7000 r. p.n.e., jednak do Europy przywędrowała dopiero z Krzysztofem Kolumbem.  

Dynia jest bardzo łatwa w uprawie i daje wysokie plony. Owoce dyni osiągają masę nawet do kilkuset kilogramów – największa dynia w Polsce ważyła 773 kg, na świecie – aż 821 kg!



Dynia jest źródłem wielu minerałów, takich jak sód, potas, magnez, wapń, cynk, żelazo, a także witaminy z grupy B, witaminę C, A oraz kwas foliowy. Miąższ dyni zawiera błonnik doskonale tolerowany przez każdy układ trawienny, nawet najbardziej wrażliwy.


Kupując dynie, wybierać należy te najbardziej dojrzałe i pomarańczowe – to one zawierają najwięcej witaminy B1, PP i karotenu.

Ugotowana dynia nie traci swoich cennych właściwości. Można ją smażyć, dusić, piec, a przede wszystkim wykorzystać do zup zarówno na słodko, jak i na ostro.

Według naukowców ekstrakt z dyni może nie tylko działać profilaktycznie u osób o podwyższonym ryzyku zachorowania na cukrzycę insulinozależną (typu II), ale również ograniczać w znacznym stopniu zapotrzebowanie na insulinę osób już chorych.

Pestki dyni mają właściwości przeciwpasożytnicze dzięki kukurbitacynie - substancji zawartej w błonce otaczającej nasiona, zabezpieczającej je przed drobnoustrojami. Najwięcej kukurbitacyny jest w świeżych, miękkich pestkach, dlatego dyniową kurację odrobaczającą najlepiej przeprowadzić jesienią. 

  
Pestki dyni to najbardziej przystępne źródło organicznego, łatwo przyswajalnego, cynku. Kilogram pestek dyni zawiera 130-202 mg cynku.

Cynk u mężczyzn wpływa przede wszystkim na czynności jąder. Mężczyźni potrzebują cynku czterokrotnie więcej niż kobiety. Niedobór cynku powoduje między innymi dolegliwości związane z prostatą.


Ze względu na znaczącą zawartość cynku nasiona dyni stosuje się w leczeniu chorób skóry, takich jak trądzik, opryszczka, a także przy wrzodach żołądka. 

Cynk jest także potrzebny włosom i paznokciom.



 

 

Zastosowanie dyni




  • przewlekłe i ostre choroby nerek i układu moczowo-płciowego,




  • zapalenie wątroby i marskość wątroby;




  • nadciśnienie i miażdżyca, zaburzenia układu sercowo-naczyniowego,

     

    Właściwości wspomagające odchudzanie

     

     

     

     

     








  • dynia jest niskokaloryczna, zawiera dużo błonnika pokarmowego - dzięki temu świeży miąższ   dyniowy szybko zaspokaja głód i przez długi czas utrzymuje uczucie sytości, delikatnie oczyszcza jelita z zalegających w nich złogów,








  • Sole potasu przyczyniają się do usuwania nadmiaru płynu z organizmu - dzięki temu dietetycy doceniają łagodne właściwości przeczyszczające i moczopędne dyni,  








  • miąższ dyni pomaga normalizować metabolizm, odnawiać komórki wątroby, usuwać sole metali ciężkich i poprawiać trawienie - to prowadzi do tego, że ciężar osoby cierpiącej na otyłość zaczyna gwałtownie spadać.
  •  



    Informacje zamieszczone na  stronie są przeznaczone wyłącznie do celów edukacyjnych i nie zastępują porady wykwalifikowanego pracownika służby zdrowia.


    Źródła: 
    www.poradnikzdrowie.pl,
    https://dziecisawazne.pl,
    http://www.nexplorer.ru/news__13207

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz